KS mener kommunene fortsatt må kunne velge hvordan man organiserer eget tjenestetilbud.

Trond Kalhagen, fungerende direktør for oppvekst, kultur og utdanning i KS

Budsjettforliket mellom regjeringspartiene og SV følger opp flere av anbefalingene fra Velferdstjenesteutvalget og Storbergetutvalget i en rekke verbalforslag.

I tillegg til forslaget om økt åpenhet og transparens, skal det utredes om private selskaper som leverer offentlig finansierte velferdstjenester skal bli egne rettssubjekter.

KS har i høringssvar til velferdstjenesteutvalget pekt på at det er nødvendig med bedre oversikt og mulighet for kontroll når private leverer tjenester på vegne av kommunene. Velferdstjenestene i kommunene er regulert av en rekke særlover. Det er derfor avgjørende at de ulike delene av regelverket gir kommunene en samlet oversikt. 

Sterkere tilsyn og kontroll

- I budsjettavtalen er det enighet om å gjeninnføre kommunenes mulighet til å føre tilsyn med økonomien i private barnehager. Det vil gi reell mulighet til å følge opp kommunenes økte ansvar for finansiering og krav til private barnehager som er varslet i Hurdalsplattformen, sier Helge Eide, direktør for samfunn, velferd og demokrati.

Selv om det er opprettet et nasjonalt tilsyn med økonomien i private barnehager, mener KS likevel det er nødvendig at kommunene fortsatt har hjemmel til å til føre tilsyn med enkeltbarnehager og sikres fullt innsyn i økonomien i de barnehagene de finansierer. Det er derfor svært positivt at budsjettavtalen legger til rette for dette.

- KS bidrar nå til en best mulig overføring av tilsynsansvaret til Utdanningsdirektoratet fra 1.1.2022. Vi ser fram til godt samarbeid om en tydelig ansvarsdeling mellom det nasjonale og lokale tilsynet i tiden som kommer, sier Trond Kalhagen, fungerende direktør for oppvekst, kultur og utdanning.

Selvstyre med organisering av tjenestene

Det er positivt at det innføres meldeplikt til kommunene ved salg av barnehage. Dette gir kommunene mulighet til å være orientert om endringer i barnehagesektoren.

- Verbalforslagene omtaler også et offentlig utvalg som skal utrede hvordan kommersiell drift kan fases ut. KS mener kommunene fortsatt må kunne velge hvordan man organiserer eget tjenestetilbud. Vi forventer at utvalget utreder spørsmålet innenfor gjeldene prinsipper for statlig rammestyring av kommuner og fylkeskommuner, sier Kalhagen.