EØS-midlene

Gjennom EØS-midlene bidrar Norge til sosial og økonomisk utjevning i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS). Støtten styrker også samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene. EØS-midler finansierer prosjekter i flere områder som er relevante for norsk kommunesektor. KS er en av mange norske organisasjoner som jobber med utvikling og koordinering av programmer finansiert av EØS-midler. I mer enn 25 år har KS ledet internasjonale prosjekter i flere land.

- Uansett hvor i verden kommunen utøver sitt oppdrag, er oppgaven å levere gode tjenester til sine innbyggere på en åpen og ansvarlig måte. Derfor har lokale myndigheter et fortrinn i internasjonalt samarbeid, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Hun holdt innlegg under åpningen av en stor samarbeidskonferanse for kommunale og fylkeskommunale deltakere, i regi av den polske regjeringen, i Warszawa denne uka. I sitt innlegg berømmet hun kommunene og sivilsamfunnet i Polen for hvordan de har lagt til rette for mottak av de mange flyktningene fra Ukraina.

- Innsatsen deres har gjort et stort inntrykk på oss alle, sa Gunn Marit Helgesen.

Norske og polske kommuner samarbeider

Nær 200 deltakere fra kommuner og regioner i Polen, Island og Norge er i to dager samlet til konferanse om lokalt utviklingsarbeid. Gjennom EØS-midlene har 14 norske kommuner og fylkeskommuner og en islandsk kommune etablert prosjektsamarbeid med kommuner i Polen. Målet er å bistå de polske partnerkommunene med erfaringer og beste praksis for innbyggermedvirkning, universell utforming og arealplanlegging.

Under konferansen presenterte kommunene Bergen, Øvre Eiker og Akureyri (Island) sine samarbeidsprosjekter med respektive polske partnere. De øvrige kommunene og fylkeskommunene som er med i samarbeidet er Elverum, Hamar, Sogndal/Vestland, Lørenskog, Møre og Romsdal, Nordland, Halden, Nordre Follo, Ås, Midt-Telemark, Sunnfjord og Alta.

29 polske kommuner deltar

Opprinnelig søkte 53 kommuner i Polen om å delta i prosjektet. 29 av disse ble plukket ut. KS’ oppgave har vært å finne norske og islandske partnere til disse kommunene. For de polske kommunene, der det ikke har lykkes med å finne en partner vil KS tilby et opplegg med studieturer, hospitering og konferanser.

I prosjektet har KS samarbeidet med sin søsterorganisasjon i Polen, Association of Polish Cities, om dette. I tillegg har Organisasjonen for samarbeid og utvikling i Europa (OECD) og et polsk forskningsinstitutt for arealplanlegging deltatt.