En del av befolkningen vår henger ikke med i den raske, digitale utviklingen og digitalt utenforskap oppstår.

Gunn Marit Helgesen

Det er fantastisk å se ut over salen og konstatere at dette også i år er en viktig møteplass, ja kanskje den viktigste, for alle oss som jobber for økt bruk av digitalisering, omstilling og innovasjon i kommunal sektor. Takk skal dere ha for at dere er på akkurat denne konferansen!  

Vi har jobbet mye for disse to dagene skal by dere på kunnskapsdeling og læring, refleksjon og nettverksbygging – en god miks, og en mulighet til å treffe kolleger fra hele landet. Derfor har vi lagt opp til et så fullspekket program – med flere valgmuligheter underveis.

I år er det over 600 deltakere og det er som vanlig fullt her på konferansen. Noen av dere deltar også digitalt, og det er bra! At vi mennesker kan delta på store konferanser ved hjelp av teknologi bringer oss over på dagens tema som er: «Menneske og teknologi».

Noen ganger får vi inntrykk av at disse to står i motsetning til hverandre. At teknologien truer mennesket, tar fra oss jobbene, gjør oss overflødige og gjør det vanskelig for noen av oss å henge med. Men sannheten er den, og det vet jo dere, at uten teknologien ville vi ikke vært i nærheten av den levestandarden vi har i dag.  

Samtidig gir også den raske utviklingen oss noen grå hår. Som vi sammen må fjerne, eller farge:  

Det siste året har for eksempel skjermbruk i skolen vært mye omtalt i media. Sterke stemmer snakker om skjermnekt og tilbake til penn og papir. Digitale verktøy og ressurser er en utvidelse av lærernes og elevenes verktøykasse, og vi trenger både pc, mobil, penn og papir. God og ansvarlig digitalisering for de unge er en balansekunst mellom frislipp og forbud. Vi skal ha best mulig bruk, ikke mest mulig bruk av digitale løsninger. Her er nok ikke siste ord sagt, og noen av ordene skal vi få høre i dag.  

En del av befolkningen vår henger ikke med i den raske, digitale utviklingen og digitalt utenforskap oppstår. Det gjelder ikke kun eldre og innvandrere, men også yngre og mennesker midt i livet. I dag er 850.000 mennesker sårbare i møte med offentlige digitale tjenester. Hvordan kan vi inkludere alle i det digitale Norge?   

Og i år kommer vi selvsagt ikke utenom hvilke muligheter og trusler kunstig intelligens bringer med seg. Her har det allerede åpnet seg en ny verden for mange av oss. Chat GPT og andre kunstig intelligens-tjenester er allerede i bruk. Med disse nye mulighetene er det mange fallgruver og et hav av smarte muligheter. Nå gjelder det å minimere baksiden og ta kontroll på utviklingen. KI vil jo blant annet bidra til at kommuner og fylkeskommuner får helt nye verktøy som kan effektivisere hvordan sektoren løser sine oppgaver.fylkeskommuner får helt nye verktøy som kan effektivisere

Vi mennesker blir daglig utsatt for manipulering på nett og i sosiale medier, og det er vanskelig å avdekke. Trygg digitalisering er et stikkord når vi skal snakke mer om hvordan slike aktører prøver å påvirke oss, og hvilken innvirkning dette har på kommunal sektor og menneskene som jobber der.

Årets konferanse skal altså blant annet gi dere svaret på hvordan teknologien påvirker mennesker og samspillet mellom oss. Jeg har lyst til å gjenta en ting jeg har sagt før: Tillit er det viktigste vi har, og digitalisering er i dag noe av det viktigste vi gjør og helt sentralt når vi i dag skal utføre arbeidet vårt og kommunisere og samarbeide med hverandre.

Digitalisering er selve ryggraden i vår samfunnsstruktur. I en stadig mer kompleks og sammenvevd verden står kommunene overfor nye og utfordrende realiteter.  Vi skal få høre hvordan kommunene kan ruste seg med hardføre, digitale forsvarsstrategier, samarbeide på tvers av sektorer, og hvordan innbyggernes data skal sikres sammen med et stabilt digitalt fundament.

Men vår sektor har mange samfunnsutfordringer vi skal bidra til å løse. FN slår faktisk fast at to tredeler av bærekraftsmålene bare kan nås gjennom lokal og regional innsats. Vi står overfor flere utfordringer som ikke lar seg løse uten omstilling. 

Klimaendringer, demografiske endringer og dårligere økonomi for å nevne noen. 

Naturkrise sier noen, utfordringer sier andre. Kommunesektoren vil føre en arealpolitikk som bidrar til god naturforvaltning, hindrer nedbygging av verdifull natur og følge opp regjeringens jordvernstrategi. Det vil kreve endringer i arealpolitikken i kommuner og fylkeskommuner. Kanskje kan digitalisering brukes som verktøy for å ta bedre og raskere beslutninger?

Samtidig opplever kommunal sektor mangel på kompetanse og folk. Helsepersonellkommisjonen har tydelig slått fast at de største utfordringene innen helse vil komme i kommunene. Hvordan skal vi best mulig utnytte teknologien til vår fordel her?  

For hvis vi mangler folk, er det jo ingen grunn til å frykte at teknologien tar fra oss jobbene våre. Digitalisering er et av flere verktøy vi må ta i bruk for å ruste oss for samfunnsutfordringene vi står overfor. Det store spørsmålet er jo hvordan vi gjør det på best mulig måte! 

Vi må i alle fall unngå å digitalisere på toppen av dagens måte å jobbe på.  

Jeg har stor tro på at gjennom innovasjon kan vi finne nye og bedre arbeidsprosesser som gjør det mulig å utnytte teknologien bedre enn i dag.

Vi i kommunesektoren samler oss stadig mer om digitaliseringsarbeidet. Felles løsninger skal bringe oss raskere fram. Etter fjorårets konferanse har vi etablert vi KS digitale fellestjenester AS, sektorens eget selskap for fellestjenester. Flere digitaliseringsnettverk har funnet sin form, og vi samarbeider stadig tettere med staten. Og vi står på videre for å hente ut gevinstene.  

I tillegg til KommIT-rådet, er det en rekke av dere her i salen som representerer kommunal sektor i ulike utvalg, råd, referansegrupper og nettverk. For KS kan ikke gjøre den jobben alene, vi er helt avhengige av dere!

Jeg vil rette en spesiell takk til alle som bidrar og som bruker tid på fellesskapet og håper dere opplever det som verdifullt, utviklende og motiverende. 

Jeg håper også det er mange andre her som kan tenke seg å bidra, om det er lokalt, regionalt eller nasjonalt. For det blir mer enn nok å gjøre framover.

Jeg ønsker oss alle to innholdsrike dager sammen her på The HUB og at vi i morgen er litt klokere, har noen flere ideer, har knyttet nettverk og er inspirert til å ta fatt på de mange oppgavene som vi trenger kunnskap om digitalisering for å lykkes med.