Jeg tror vi ikke en gang er halvveis i den fem-mila vi er inne i nå

Kari Anne Sand, ordfører i Kongsberg

Fylkesstyret i KS Viken var samlet på Kongsberg – for første gang fysisk etter at Norge stengte ned i mars på grunn av koronapandemien.

Kari Anne Sand takket KS for god informasjon og samordning under pandemien.

- Vår bekymring i Kongsberg kommune om vi kommer til å ha nok fagfolk fremover, er stor, sa Kari Anne Sand og viste til at terskelen for at foreldre må være hjemme med syke barn, er lav. Hun er bekymret for den totale slitasjen dette utgjør på de ansatte.
- En ting er personell til skole og barnehage, men helse- og omsorgstjenesten trenger folk. Jeg tror vi ikke en gang er halvveis i den fem-mila vi er inne i nå, sa ordføreren.

Bærekraftig kommuneøkonomi

I koronatiden har KS lagt vekt på informasjon og utvikling av fellestjenester for kommunene. KS jobber for at regjeringen skal kompensere kommunene for de utgiftene koronaen har påført dem. I et langsiktig perspektiv mener imidlertid styrelederen i KS, Bjørn Arild Gram, at alle må jobbe annerledes.
- I en bærekraftig kommune må vi i tillegg til styrket kommuneøkonomi jobbe på andre måter. Det finnes ikke det budsjettet som kan bevilge oss ut av denne situasjonen, det finnes simpelten ikke nok folk.

KS styreleder mener at handlingsrommet kommunene trenger blir viktigere i fremtiden. Det betyr at statens iver etter å beslutte bemanningsnormer og øremerke kortidsbevilgninger må reduseres.

- Det er svært utfordrende for kommunene å stå i en krise som strekker seg over så lang tid. Å yte en intens innsats i en krise som varer noen dager eller uker er en ting. Belastning over mange måneder - eller kanskje år - for et helsevesen er krevende. Særlig for et helsevesen som opplever at de har knappe ressurser ellers også, når det ikke er kriser. Det forventes at kommunene skal «fortsette som før» med ulike tjenester til innbyggerne samtidig som de skal teste, drive smitteoppsporingsarbeid, gi informasjon, svare på alle henvendelser, delta på alle informasjonsmøter, rapportere og gjennomføre tilsyn – blant annet. Vi merker at denne debatten vokser med stadig sterkere stemme i kommunene, sier han. 

Kommunebesøk


Bjørn Arild Gram rakk knapt å starte som nyvalgt styreleder i KS før Norge stengte ned på grunn av koronapandemien. Nå tar han fatt på en etterlengtet besøksrunde til medlemmene av KS. Først ut er kommuner i Viken, deretter Rogaland.
- Vi har lagt bak oss en helt eksepsjonell periode i norsk etterkrigstid. Flere kommuner har lokale koronautbrudd mens andre nesten ikke har eller har hatt smittede. Å lytte til hvilken virkelighet ordførerne og politikerne beskriver, er formålet mitt med denne turen, sier KS-lederen. For å være en god talsperson for kommunesektoren, er det viktig å ha «den kommunale hverdagen» under huden. Derfor er det viktig å reise rundt i kommune-Norge, sier Gram. 

 

Koronatesting ved Konsgsberg interkommunale legevakt

Kongsberg interkommunale legevakt har etablert koronatesting på utsiden av bygningen. De to som utfører testene på dette bildet jobber til daglig med andre omsorgsoppgaver i kommunen. Ordfører Kari Anne Sand t.h og Bjørn Arild Gram, styreleder i KS t.v.