- Den norske modellen er god. Den har ikke minst lært oss noe vesentlig vi bør bruke i dette arbeidet, nemlig at tillit er som kompetanse; Det blir mer av det jo mer du bruker det, sa styreleder Gunn Marit Helgesen i sitt innlegg.

Tillitsreformen i offentlig sektor er et av regjeringens viktigste prosjekter. Målet med tillitsreformen er å gi mer velferd og bedre tjenester til innbyggerne, til rett tid. Nå starter arbeidet.

Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram inviterte partene i arbeidslivet til et innspillsmøte 18. januar.

Lenkeblokk Icon Innspill om tillitsreformen fra KS

Premisser for å lykkes
KS mener tre premisser må være på plass for å lykkes med tillitsreformen.

For det første skal en tillitsreform utløse viktige ressurser. Vi står overfor store utfordringer de neste årene, og vi vet at det vil bli knapphet på ressurser.

Regjeringen framhever i sin omtale av reformen betydning av tillit til ansatte i offentlige tjenester. At de ansatte gis tid, kompetanse og frihet til å løse arbeidsoppgavene sine, at arbeidsdagen ikke styres av kontrollmekanismer og stramme rammer. Dette er et syn KS støtter og som vi opplever er godt forankret i kommunene.

For det andre mener KS at vi må tenke nytt om styring og kontroll, også fra myndighetenes side, om vi skal oppfylle intensjonen i tillitsreformen må. Vi trenger mer rammestyring med mindre statlig kontroll. Også i praksis. Også i sektorpolitikken.

- Kommunesektoren og lokaldemokratiet må ha tillit i befolkningen. Og sentrale myndigheter må ha tillit til at kommunene selv vet hvor skoen trykker og hvordan tjenester best kan løses for deres innbyggere, sa Helgesen.

Tørre å tenke nytt
Det tredje vi mener er viktig er aktive grep for mer åpenhet og mer reell samskaping.

- Vi mener at styrings- og kontrollmekanismer i større grad må innrettes etter hvilken effekt man ønsker å oppnå, i stedet for å styre hvilke aktiviteter som skal utføres. Det vil være den beste måten å utløse ressurser i kommunene. Det vil gi bedre kvalitet på tjenestene vi alle får og trenger, sier Helgesen.

Hun konkluderte slik: Vi må altså tørre å tenke nytt. Vi må tørre å innovere. Vi vil måtte tørre å endre vante mønstre og innretninger, og erstatte det med – ja: Tillit.