Opptaket er autotekstet. Feil kan forekomme.

Denne gangen så vi nærmere på arbeid med bærekraftsmålene 14 og 15, livet i havet og livet på land, i kommunal planlegging. Vi er opptatte av både kunnskapsinnhenting og omsetting til praksis i arealplanene. Mange kommuner har utarbeidet, eller er i gang med å utarbeide, egne kommunedelplaner for naturmangfold. Miljødirektoratet har opprettet en egen tilskuddsordning for slike planer.

Vi undersøkete hva verdien av disse delplanene kan være, og hva forutsetningene er for å lykkes med å integrere delplanen i den helhetlige planleggingen. Hvordan sikrer vi at kommunedelplaner for naturmangfold bidrar til faktisk og reelt vern av natur og naturrestaurering? Vi kom innom hvordan kommunedelplaner for naturmangfold kan bidra til positive samspillseffekter mellom ulike typer miljøpolitisk innsats.

Presentasjon av foredragsholdere

Fredrik Vikse er biolog og statsviter, og jobber som politisk rådgiver i Sabima. Sabima er en miljøorganisasjon som jobber for å stanse tapet av naturmangfold. De jobber ved å foreslå politiske løsninger og spre kunnskap om økologiske sammenhenger. I dagens innlegg stiller de spørsmålet: Hvordan blir en faglig god kommunedelplan for naturmangfold en suksess? Sabima kommer med tre råd for hva en bør prioritere tid på. Stikkord: Innad i organisasjonen, til politiker og med de lokale ildsjelene på natur.

Lenkeblokk Icon Presentasjon fra Fredrik Vikse (pdf)

Trondheim kommune sin kommunedelplan for naturmangfold ble nylig vedtatt av bystyret. Evelyne Gildemyn er rådgiver i naturforvaltning i kommunen, og vil fortelle litt om hvilke erfaringer de har gjort seg under utarbeidelsen av kommunedelplanen, både når det gjelder suksesskriterier og barrierer. Hun vil også dele noen tanker om veien videre.

Lenkeblokk Icon Presentasjon fra Evelyne Gildemyn (pdf)

Karen Tvedt er seniorrådgiver i blågrønn infrastruktur, og vil fortelle om hvordan Bergen kommune nå jobber med sin kommunedelplan for naturmangfold. Arbeidet er helt i oppstarten. I forbindelse med arbeid med planprogrammet har de sett behov for å høste erfaringer fra andre kommuner som allerede har utarbeidet kommunedelplan for naturmangfold, eller holder på å utarbeide en slik delplan. De er opptatte av hva som er gode metoder for medvirkning, hva er relevant data som bør hentes inn, og hvordan kan man ta vare på lokal natur, 100 meterskogen og viktig blågrønn infrastruktur.

Lenkeblokk Icon Presentasjon fra Karen Tvedt (pdf)

Gunnar O. Lindaas jobber som avdelingsleder for analyseavdelingen ved Agder Fylkeskommune, og han vil i sitt innlegg sette søkelys på hvordan arealregnskap kan være til hjelp for kommunenes arealplanlegging i møte med det grønne skiftet og naturavtalen. Han vil også snakke om hvordan fylkeskommunen kan bistå kommunene i dette arbeidet.

Lenkeblokk Icon Presentasjon fra Gunnar O. Lindaas (pdf)

Det nasjonale bærekraftsnettverket for kommunesektoren organiserer sammen med KS månedlige lavterskel webinarer om ulike temaer, kalt Bærekraftsfredag. Temaene som tas opp er relevante for kommunesektoren, og belyser ulike deler av bærekraftsarbeidet som pågår. Sendingen foregår på Teams, er åpen for alle, og krever ingen påmelding. 

Dersom du ønsker å stå på mailinglisten vår slik at du mottar teams-invitasjonen på mail, gjør du det ved å følge denne lenken. Dersom du ønsker å avmeldes mailinglisten trenger du kun å sende en mail til andreas.stangenes@ks.no og be om å bli fjernet.