7,1 prosent er blitt utsatt for vold og/eller trusler om vold i arbeidslivet det siste året, ifølge STAMI (Statens Arbeidsmiljøinstitutt). 

I kommunesektoren oppgir 27 prosent av ansatte i helse- og omsorgstjenstene at de har blitt utsatt for vold og/eller trusler. 26 prosent av lærere i grunnskolen og 25 prosent av sykepleiere svarer det samme. 

Les mer på STAMIs nettsider 

Dette er vold og trusler

Vold og trusler er hendelser hvor arbeidstakere blir fysisk eller verbalt angrepet i situasjoner knyttet til deres arbeid, og som innebærer en åpenlys eller antydet trussel mot deres sikkerhet, helse eller velvære. Arbeidstakere kan bli utsatt for vold og trusler ansikt til ansikt, på telefon, skriftlig eller på nett og i sosiale medier.  

Vold og trusler kan få alvorlige helsemessige følger for de som blir utsatt for det.  Samtidig er vold og trusler er et arbeidsmiljøproblem som angår hele virksomheten. Det er derfor viktig at alle virksomheter har gode rutiner og systemer for å forebygge, håndtere og følge opp hendelser med vold og trusler. Dette er et arbeidsgiveransvar, men alle ansatte skal medvirke. KS anbefaler at leder, verneombud og tillitsvalgte samarbeider tett i dette arbeidet.   

Les mer om vold og trusler på arbeidstilsynets nettsider

Forebygge vold og trusler 

Kartlegginger og risikovurderinger skal ligge til grunn for et systematisk arbeid for å forebygge vold og trusler. En risikovurdering skal blant annet kartlegge og vurdere arbeidets organisering og tilrettelegging, risikofulle situasjoner, og tekniske løsninger. Hvis det er risiko for at uønskede hendelser inntreffer, skal virksomheten iverksette forebyggende tiltak.  

Det finnes mange maler og verktøy for å gjennomføre risikovurderinger, men en enkel risikovurdering kan gjennomføres ved å stille følgende spørsmål:  

  • Hva er risikoen for at noe uønsket kan skje? 
  • Hva er konsekvensen dersom en uønsket hendelse skjer? 
  • Hvilke tiltak kan iverksettes for å redusere risikoen for at en uønsket hendelse skjer? 

Risikovurderinger skal gjennomføres jevnlig, minst en gang i året, og når eventuelle endringer gjør at risikobildet kan endres. KS anbefaler at risikovurderinger er tema på møter i alle kommunale virksomheter, for eksempel i arbeidsmiljøutvalget (AMU). Husk å dokumentere det dere kommer frem til og hvilke tiltak som skal iverksettes.  

Les mer om forebygging på Arbeidstilsynets nettsider 

Les mer om risikovurdering på Arbeidstilsynets nettsider 

Opplæring  

Ansatte og ledere i virksomheter hvor det er risiko for vold og trusler, må få jevnlig opplæring og øvelse slik at de kan utføre arbeidet på en trygg og sikker måte. Opplæring i å forebygge, håndtere og følge opp vold og trusler må tilpasses den enkelte virksomheten, arbeidsoppgavene som skal utføres og, ta utgangspunkt i en lokal risikovurdering. Opplæringen kan både være teoretisk og praktisk og bør gjentas jevnlig. Arbeidsgiver har ansvaret for å legge til rette for at opplæring blir gitt.  

Les om KS' e-læringsprogram i grunnleggende HMS her

Oppfølging 

Alle virksomheter må ha rutiner for å forebygge, håndtere og melde fra om vold og trusler. Det er viktig at arbeidsgiver, ansattes representanter og verneombud blir enige om hva slags type hendelser som skal rapporteres som vold og trusler. Det er viktig for at arbeidsgiver skal ha oversikt over hva som skjer, for å kunne lære av hendelsene og iverksette forebyggende tiltak. Ikke minst er det viktig for å ivareta den enkelte ansatte og arbeidsmiljøet, slik at man unngår uheldige senvirkninger og uhelse.  

Konsekvensene av vold og trusler i arbeidslivet er alvorlige. Sykefravær, psykisk uhelse, frykt og turnover er noen av senvirkningene som kan oppstå etter en hendelse. Arbeidsgiver må ta vare på ansatte som utsettes for vold og trusler. I samråd med den som er utsatt, må arbeidsgiver tilby støtte og hjelp. Det kan for eksempel være samtaler med leder, kollegastøtte, bistand fra bedriftshelsetjenesten eller annet kvalifisert helsepersonell.