Unntak fra avtalen gjøres i tilfeller der det er naturlig og nødvendig for kommunene å utarbeide egne avtaler. Ytterligere spørsmål knyttet til praktisering avklares mellom vertskommune og hjemkommune.

Ny opplæringslov trer i kraft 01.08.2024, og retten til spesialundervisning tredeles i nytt lovverk:
 § 11-4 Personleg assistanse, § 11-5 Fysisk tilrettelegging og § 11-6 Individuelt tilrettelagd opplæring.

Det er Pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) som utreder retten til spesialundervisning.
Med den nye ordningen er det fastsatt at PPT ikke trenger å gjøre en sakkyndig vurdering knyttet til vedtak om personleg assistanse eller fysisk tilrettelegging dersom vedtaket kun omfatter disse bestemmelsene. Dersom det også treffes vedtak etter § 11-6 og det er behov for tjenester etter de to andre nevnte bestemmelser skal PPT imidlertid også uttale seg om disse tjenestene.

Regelen i forvaltningsloven § 17 om at saken skal være så godt opplyst som mulig gjelder også for vedtak etter § 11-4 og § 11-5, og kommunen må da vurdere hvilke krav til dokumentasjon som skal kreves for vedtak etter disse bestemmelsene. Det er ingen endring i hvem som har kompetanse i kommunen til å treffe vedtak om disse tjenestene (§11-4 og §11-5). Dette i henhold til kommunens delegasjonsreglement.

Definisjoner

  • Bostedskommune/hjemkommune/omsorgskommune er den kommunen der foreldre, eller den av foreldrene som har omsorgen for barnet bor, eller den kommunen som etter Lov om barneverntjenester har det økonomiske ansvaret for disse barna.
  • Vertskommune/fosterhjemskommune er kommunen der barnet er plassert.

Det skal alltid meldes flytting når et barn flytter ut av kommunen. Bostedskommunen i saken har ansvar for å melde flytting til Folkeregisteret når et barn flytter ut av kommunen. Bostedskommunen har ansvar for å melde fra til skole, PPT, helsestasjon og andre aktuelle instanser.

Refusjon av grunnbeløp

Grunnlag for refusjon blir den enkelte kommune sine KOSTRA-tall «netto driftsutgifter til grunnskoleopplæring per innbygger 6-15 år» slik dette framgår av Statistisk sentralbyrås nøkkeltall for den enkelte kommune. Siden spesialundervisning er med i dette KOSTRA-tallet, skal beløpet reduseres med 20 prosent.

Er eleven ikke flyttet i Folkeregisteret får vertskommunen refundert 100 prosent av grunnsatsen. Refusjon for skoleplass hentes i KOSTRA. Det er nøkkeltallet «Korrigerte brutto driftsutgifter til grunnskole, skolelokale og skoleskyss (202,222,223), per elev konsern» som skal benyttes.

Satser for enkeltvedtak spesialundervisning

Følgende satser benyttes der eleven har vedtak om spesialundervisning. Satsene gjelder for 60 minutters1 enhet. Gjennomsnittslønn er inklusive sosiale avgifter.

blobid0.png

Refusjon for deler av året

Refusjon for deler av året blir 7:12 for vårsemesteret, og 5:12 for høstsemesteret. For kortere perioder brukes bruk x:12.

Avtaleperiode

Avtalen er gjeldende fra 01.08.2020 til 01.08.2025.
Timesatsene reguleres med lønnstigning fra 1. mars hvert år. Trondheim kommune har ansvar for å regulere timesatsene og KS informerer kommunene i Trøndelag om de nye satsene.

1:Er det ønskelig å omregne satsen til 45 minutters timer er formelen (timesats/60*45).
Eksempel: 946 kroner per 60 minutters time/60*45 = 710 kroner per 45 minutters time.