Til hovedinnhold

Nav/sosiale tjenester

Hvorfor banker flere på døra til NAV?

Prosjektet har utredet årsakene til den sterke veksten i sosialhjelpsutbetalinger de siste årene, og foreslått grep som kan bremse utviklingen.
Foto: Scanstock

Prosjektnummer:164019

Utførende miljø: Proba Samfunnsanalyse

Ferdigstilt: 2017

Sentrale funn

    • Økt innvandring er en viktig årsak til veksten i antall mottakere. Blant personer uten innvandrerbakgrunn har andelen mottakere falt.
    • Stønad per måned per mottaker har økt. Spørreundersøkelsen viser at økte boutgifter er en viktig faktor. Noe av veksten fra 2015 til 2016 kan forklares av innstrammingen i bostøtten.
    • Økt «NAV-ing» blant ungdom er ikke en forklaring på veksten i sosialhjelpsutgiftene. Antall mottakere under 20 år har falt og veksten i aldersgruppen 20-24 år svakere enn i andre aldersgrupper.
    • Sammensetningen av befolkningen, samt arbeidsledigheten og andre sosioøkonomiske forhold som i liten grad kan endres av kommunene på kort sikt, kan forklare om lag 30-40 prosent av variasjonene i sosialhjelpsutgiftene mellom kommunene.
    • En stor del av variasjon i utgiftene kan ikke forklares av befolkningssammensetningen og underliggende forhold i kommunene. Utgiftene kan påvirkes av forvaltingen av sosialhjelp og andre velferdsytelser.

Prosjektet har identifisert gode grep for å begrense eller reversere veksten


KONTAKT