KS-prosjektet SkoleSec har arrangert lanseringswebinar om kunstig intelligens (KI) i digitale læringsressurser. Webinaret var en del av lanseringen av SkoleSec-prosjektets nye ressurser som skoleeiere og skoler kan ta i bruk når de skal vurdere læringsressurser med integrert KI-funksjonalitet.
Ressursene er tilgjengelig her.  

Lenkeblokk Icon Se lanseringen i opptak her

Kjenne til, forstå, bruke og evaluere KI 

Marte Blikstad-Balas er professor ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning ved Universitet i Oslo, og leder blant annet Utdanningsdirektoratets forskningsprogram for digitalisering i barnehage og skole. I sin innledning viste hun til regjeringen og KS sin felles digitaliseringsstrategi for barnehage og skole og den kommende KI-forordningen. Hun uttrykte bekymring for det økende kompetansegapet som finner sted i alle ledd.  

Hva skal vi bruke KI til? 

Blikstad-Balas understrekte også at motivasjonen bak bruken av KI må være noe annet enn å «slippe oppgaven».  

- Vi må bruke KI til å tenke, lære, utfordre oss selv, skrive bedre, forstå nye temaer og skape noe helt nytt. Kunstig intelligens vil alltid kreve vanlig intelligens. Kanskje må vi fremover jobbe enda mer med kreativitet og skaperglede – og med verdien av å ikke bare reprodusere, men skape noe annet enn det eksisterende?  

Den menneskelige faktoren blir den største ressursen i fremtiden 

Flere har uttrykt bekymring for at KI skal overta lærerens rolle i fremtiden. Blikstad-Balas fremhevet derimot at også i fremtiden vil den menneskelige faktoren bli den største ressursen.  

- Skolens viktigste oppgave er å få elevene til å ville noe, og der trenger vi menneskelig kapital først og fremst, ikke kunstig intelligens, sa Blikstad-Balas og viste til Dixons sitat «AI alone will never inspire students to achieve». 

Tekniske og organisatoriske tiltak 

I etterkant av Blikstad-Balas sin innledning, presenterte arbeidsgruppen fra KS de nye ressursene som er utarbeidet for å støtte kommunene når de skal vurdere personvernkonsekvenser i læringsressurser med integrert KI-funksjonalitet. Arbeidsgruppen understrekte at tekniske tiltak er viktig for at ressurser med KI skal kunne tas i bruk, men at organisatoriske tiltak som kompetanseheving også er nødvendig for å sikre ansvarlig bruk.  

- KI fremhever eksisterende problemstillinger ved skybaserte tjenester, samt skaper en del nye, knyttet til personvern og informasjonssikkerhet. Det er viktig at skoleeier og skolene kjenner til konsekvensene av disse, samt har nødvendig kompetanse, sa Alexander Joyce, rådgiver i KS og Vestfold fylkeskommune. 

Hva skal vi egentlig vurdere? 

I den påfølgende panelsamtalen ble skolens vurderingspraksis et tema. Flere viste til at de pågående debattene om KI-juks egentlig handler om hvordan man skal måle elevenes kompetanse.  

- Spørsmålet om KI-juks tvinger frem spørsmålet om hva vi egentlig skal måle. I Norge har vi tradisjon for å måle kompetanse med hjelpemidler, men hva når hjelpemiddelet blir så kraftig at det blir vanskelig å måle kompetanse på samme måte som før? Spurte Martin Minken fra Utdanningsforbundet.  

Han fikk støtte fra Øyvind Lind Kvanmo fra Utdanningsdirektoratet som understrekte at læringen skjer i prosessen, og at vi trenger en større gjennomgang av hvordan den teknologiske utviklingen utfordrer hvilke vurderingsformer vi bør og skal ha i norsk skole.