Den kulturelle skolesekken

Den kulturelle skolesekken (DKS) er en nasjonal ordning som sørger for at alle skoleelever i Norge får oppleve kunst og kultur hvert år. Kunst- og kulturopplevelsene kan gi elevene nye erfaringer og perspektiver som er en del av deres utvikling. Kulturtanken – Den kulturelle skolesekken Norge er en statlig fagetat for kunst og kultur til barn og unge.

I forbindelse med 20-årsjubileet gjenoppstår Gullsekken, Den kulturelle skolesekkens egen pris. Den deles ut på jubileumsarrangementet senere i november, men vinnerne er offentliggjort.

Om lag 4.000 utøvere fyller skolesekken med innhold over hele landet. Juryen har valgt ut to vinnere:

  • Marja Mortensson Trio for produksjonen Mojhtestasse – Minnegaven.
  • Lost and Found Productions for den digitale teateroppsetningen Oh Baby Baby goes viral.

Les mer om Gullsekken og Gullsekkvinnerne her

Podcastserien Kulturtanker er en annen jubileumssatsing fra Kulturtanken, som administrerer DKS. Her kan du bla høre om 20 år som setter spor.

Startet i kommunene

Kommunesektorens rolle har vært vesentlig for etableringen og utviklingen av Den kulturelle skolesekken. Den oppsto som enkeltstående kommunale og fylkeskommunale initiativ blant annet i Sandefjord, Møre og Romsdal og Hedmark på midten av 1990-tallet.

I 2001 ble ordningen nasjonal, og regjeringen foreslo egne bevilgninger til DKS over Kulturdepartementets budsjett.

Den kulturelle skolesekken har siden starten vært finansiert av spillemidler, men har samtidig utløst et stort engasjement og stor egeninnsats i kommunesektoren. Denne innsatsen, og det gode samarbeidet mellom forvaltningsnivåene, har vært avgjørende for at ordningen er blitt en suksess. DKS gir et mangfoldig kulturtilbud til barn og unge over hele landet.

Ordningen forutsetter et godt samarbeid mellom kultur- og skolesektoren. Det har KS nå engasjert seg i, sammen med Utdanningsdirektoratet og Kulturtanken.

Vellykket samarbeid

Den kulturelle skolesekken har som fremste mål å gi barn en kulturell kapital og kompetanse som vil gjøre de bedre i stand til å møte utfordringene i samfunnet. Da trenger vi en skolesekk som er tett på og tilpasset lokale og regionale behov og forutsetninger.

– DKS er nasjonal kulturpolitikk på sitt aller beste. Det å ha opprettholdt et samarbeid mellom alle forvaltningsnivå om formidling av kunst og kultur til skoleelever over hele Norge gjennom tjue år – det er det all grunn til å være stolt av for alle involverte, sier Kulturtankens direktør Øystein Strand.