Tretyak takket Norge, statsministeren, KS og Fredrikstad kommune for støtte.

– Jeg er dypt rørt over mottakelsen og støtten jeg har fått disse dagene i Norge, sa han.

50 ordførere bortført

Han fortalte om en virkelighet som er fjern for norske ordførere og kommuner. I hans hjemby Rivne er strømforsyning og kommunikasjon rammet av russiske raketter. Byen har bosatt 40.000 internt fordrevne og en hel kommuneadministrasjon fra en by lenger øst. Ordføreren må jevnlig overbringe dødsbudskap og driver skytetrening hver lørdag.

– 50 ordførere i kommuner ved frontlinjen ble bortført under invasjonen, og presset til å heise det russiske flagget på rådhuset. Fem av disse ordførerne vet vi ikke hva som har skjedd med, sa Tretyak.

Fredrikstad er blitt samarbeidsby for Rivne, og mandag besøkte Tretyak sin ordførerkollega Siri Martinsen.

Ber om demokratihjelp

Tretyak sier at ukrainske kommuner trenger mange typer hjelp under og etter krigen, også til å bygge lokaldemokrati og bekjempe korrupsjon.

– Vi trenger å bygge opp demokratiske systemer og nye standarder for byråkrati. I Fredrikstad fikk jeg se hvordan lokaldemokratiet og administrasjonen fungerer. Det er mange likheter, men vi har også mye å lære. Jeg ba om å få gode eksempler og rammeverk, sa Tretyak.

Statsminister Jonas Gahr Støre deltok i samtalen på KPT.


Håkon Haugsbø og statsminister Jonas Gahr Støre

–  Det som skjer i Ukraina er også en mulighet til å gjøre ting annerledes. Vi skal hjelpe og oppmuntre til endring. Norge skal støtte Ukraina gjennom veletablerte kanaler. Etter krigen skal vi bidra til gjenoppbygging – ikke bare av bygninger, men også av demokratiet, sa Støre.


Håkon Haugsbø, Oleksandr Tretyak, ordfører i Rivne kommune i Ukraina, statsminister Jonas Gahr Støre, Jan Oddvar Skisland, ordfører i Kristiansand og styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Tillit til ordførerne

Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen fortalte at den europeiske kommuneorganisasjonen har jobbet i ti år med å utvikle lokaldemokratiet i Ukraina.

– Vi ser resultater av dette arbeidet nå under krigen. Folk har tillit til ordførerne. Vi må dele vår kunnskap og våre erfaringer, om den norske modellen for lokaldemokrati, og så må ukrainske kommuner sette det inn i sine rammer. De må bygge demokrati på sin måte, sa Helgesen.

Rivna-ordføreren ble bedt om et siste budskap til de norske ordførerne i salen. 

– Jeg besøkte selv Bakhmut kommune nylig, en by i krigssonen. Jeg hadde med biler, medisiner og annet. Men de sa at bare det at jeg kom og viste støtte og samhold var viktig. Jeg vil oppfordre norske kommuner til å etablere samarbeid med ukrainske kommuner, og å ta kontakt for å vise støtte, sa Tretyak.