Til hovedinnhold

Digitalisering

Storbyrettet forskning

Deling av data i kommunal sektor

PriceWaterhouseCoopers AS (PwC) har på oppdrag fra KS Program for storbyrettet forskning gjennomført en utredning som viser mulighetene for deling av data i kommunesektoren, enten det er innad i kommunene og mellom tjenesteområdene eller mellom kommuner. I utredningen deltok Drammen, Bærum, Kristiansand, Oslo kommune og Bergen kommune som har hatt ansvaret for gjennomføringen av prosjektet.

Foto: Mostphotos

Foto: Mostphoto 2022

Prosjektnummer:N/A

Utførende miljø: PricewaterhouseCoopers AS

Ferdigstilt: 2024

Denne studien utforsker de betydelige samfunns- og økonomiske fordelene ved deling av data, og legger vekt på dens kritiske rolle i å forbedre offentlige tjenester gjennom Norges nasjonale digitaliseringsstrategi. Regjeringens initiativ for økt deling av data har som mål å tilby mer integrerte og tilpassede tjenester, betinget av en klar forståelse av dataenes tilgjengelighet, betydning og delbarhet. Forbedret tilgang til data antas å forbedre kontinuiteten i kommunale tjenester, oppgavehåndtering og implementering av nye teknologier som kunstig intelligens. Et fremstående eksempel på transformativ bruk av offentlige data er frigjøringen av GPS-data, som har katalysert uforutsette tjenester og analytiske evner de siste tjue årene.

Undersøkelsen belyser de systematiske utfordringene større kommuner møter i datadeling, inkludert utilstrekkelige systematiske tiltak, mangel på tilgang til egne data og uklar styring av roller i datadeling. Disse barrierene krever konkrete handlingsplaner for å prioritere og strukturere datadelingsinitiativer effektivt. Metodikken som benyttes involverer intervjuer med kommunale representanter og en grundig gjennomgang av nasjonale retningslinjer og offentlige rapporter om datadeling. I tillegg tester utviklingen av en prototype de nødvendige komponentene og forholdene for vellykket gjenbruk av data.

Med utgangspunkt i forskningsspørsmålene etablerer studien en visjon for en datakatalog utstyrt med funksjonaliteter som fremmer gjenbruk av data på tvers av forskjellige databaser og administrative nivåer. Denne visjonen omfatter kritiske fokusområder som metadatahåndtering, grensesnitt for datadistribusjon, standardisering av begreper og informasjonsmodeller som letter forståelse og gjennomsiktighet i relasjoner mellom datasett.

Funnene anbefaler en strukturert tilnærming til datadeling i kommunene, med vekt på behovet for semantisk, organisatorisk og juridisk samarbeid. Den foreslåtte strategien inkluderer opprettelse av en tverrkommunal samarbeidsplattform og en teknisk infrastruktur for å støtte dataenes synlighet, forståelighet og tilgjengelighet. Dette strategiske rammeverket tar sikte på å tilpasse kommunale datadelingsaktiviteter med bredere digitaliseringsmål, og dermed fremme bærekraftig utvikling og forbedre offentlig tjenestelevering gjennom informert databruk.

KONTAKT