Til hovedinnhold

Digitalisering

Barrierer og muligheter i kommunal sektors arbeid med kunstig intelligens

Denne FOU-rapporten er utarbeidet av Sopra Steria AS på oppdrag fra KS. Rapporten belyser muligheter og barrierer for ansvarlig bruk av kunstig intelligens (KI) i kommuner og fylkeskommuner. Utredningen er gjort gjennom dybdeintervjuer, workshops, kartlegging av eksisterende KI-initiativer i sektoren, samt en gjennomgang av sentral forskning og analyser som kan kaste lys over muligheter og barrierer.

Foto: Getty images

Foto: Getty images

Prosjektnummer:236007

Utførende miljø: Sopra Steria

Ferdigstilt: 2024

Rapporten identifiserer flere vellykkede pilotprosjekter der KI har blitt benyttet til å forbedre både effektiviteten og kvaliteten på tjenestene, som for eksempel i behandlingen av saksdokumenter, beskyttelse av sensitiv informasjon, og innhenting av informasjon til tjenestemottakere. Disse eksemplene demonstrerer hvordan KI kan frigjøre ressurser og tillate ansatte å fokusere mer på komplekse og verdiskapende aktiviteter.

Imidlertid har implementeringen av KI også møtt barrierer, både av teknisk, regulatorisk og organisatorisk art. Blant de største utfordringene er behovet for større politisk og administrativ forståelse for KI's muligheter og begrensninger, samt utvikling av en tilstrekkelig kompetanse blant de ansatte i kommunene.

Strategiske anbefalinger inkluderer utvikling av klare nasjonale og lokale strategier for digitalisering og KI, støtteordninger for å akselerere omstilling, og operativ bistand til kommunene for å realisere KI's potensial. Rapporten understreker behovet for en integrert tilnærming hvor teknologiske løsninger, organisatorisk endring, og menneskelig kompetanse sees i sammenheng, for å maksimere gevinstene av KI i offentlig sektor.

KONTAKT