Til hovedinnhold

Demokrati og styring

Innovasjon

Jus (KS Advokatene)

Lokaldemokrati og styring

Nytt lovgrunnlag for forsøk i offentlig sektor

Rapporten, som er skrevet av Lunc & Co i samarbeid med BDO og Proba Samfunnsanalyse, omhandler adgangen til å gjennomføre forsøk i offentlig sektor i Norge, basert på forsøksloven fra 1992 og andre relevante lover. Hovedfokuset ligger på kommunal sektor, hvor det er notert en lav aktivitet i forsøksvirksomhet. Rapporten utforsker mulige lovendringer og andre tiltak for å øke denne aktiviteten, samtidig som den respekterer Grunnlovens krav og innbyggernes rettssikkerhet.

Foto: Colourbox.com

Foto: Colourbox.com

Prosjektnummer:234003

Utførende miljø: Lund & Co

Ferdigstilt: 2023

Forsøksloven tillater unntak fra lovgivningen for å teste nye måter å organisere og levere offentlige tjenester på, men har strenge begrensninger mot forsøk som påvirker forvaltningslovens regler eller innbyggernes rettigheter. Til tross for få godkjente søknader om forsøk, har det vært en økning i interessen og antall søknader, særlig etter at ordningen ble promotert i 2023.

 

Rapporten foreslår modernisering av forsøksloven, inkludert klarere definisjoner og mindre restriktive materielle skranker, samt innføring av evaluering og strengere krav til avbrytelse av forsøk som ikke fungerer som forventet. Den foreslår også forbedret veiledning og saksbehandling av søknader.

 

I tillegg diskuteres bruk av flere hjemler i sektorlovgivning og særlover om større forsøksordninger etter dansk modell, der man har oppnådd gode resultater med et system av velferdsavtaler som tillater mer fleksibilitet i kommunal sektor. Rapporten understreker også behovet for økonomiske midler til innovasjon for å virkelig fremme forsøksvirksomhet i kommunene.

KONTAKT