Til hovedinnhold

Arbeidsliv

Helse og omsorg

Kommunale helsetjenester

Omfang og variasjon i praksisplasser for helse- og sosialfagsstudenter i kommunene

En nylig gjennomført kartlegging av praksisplasser i kommunale helse- og omsorgstjenester fokuserer på å sikre at kommende helsepersonell har relevant erfaring og kompetanse. Prosjektet undersøkte antallet praksisplasser fordelt på studieretninger, studieår og typer kommunale praksisplasser, med spesiell fokus på studieåret 2022/2023. Studieretningene inkluderte sykepleie, ergoterapi, fysioterapi, vernepleie, barnevern og ernæringsfysiologi.

Foto: Oslo Economics

Foto: Oslo Economics

Prosjektnummer:236004

Utførende miljø: Oslo Economics

Ferdigstilt: 2023

Resultatene viser at større utdanningsinstitusjoner i nærheten av studiestedet har flest praksisplasser, spredt over flere kommuner. Manglende rapportering fra enkelte institusjoner gjør tolkningen av data utfordrende. Det er vanskelig å fastslå om kommunene tilbyr tilstrekkelig antall praksisplasser til å dekke utdanningsinstitusjonenes behov, men det antydes mangel på praksisplasser innen ernæringsfysiologi og barnevern.

Data viser variasjon i tidspunktet for praksis mellom studieretningene, med flest praksisplasser for sykepleie og ernæringsfysiologi i tredje studieår, mens vernepleie, barnevern og fysioterapi har flest plasser i andre studieår, og ergoterapi har flest plasser i første studieår. Det indikeres også en jevn fordeling av praksisplasser mellom høst og vår, med en viss overvekt om høsten for de fleste studieretninger.

Avslutningsvis pekes det på behovet for ytterligere informasjon om dekning av behovet for praksisplasser, spesielt innenfor ernæringsfysiologi og barnevern. Det anbefales også å undersøke hva som påvirker studentenes valg av praksissted og eventuelle variasjoner over tid.

KONTAKT