Til hovedinnhold

Klima og miljø

Økonomi og rammevilkår

Tiltak for jevnere gebyrer for vann- og avløpstjenester

Oslo Economics og Momentum Solutions har fått på oppdrag fra KS utredet muligheter for justering av dagens rammeverk for selvkost, med formålet å bidra til jevnere og riktigere gebyrer over tid. Vi ble spesifikt bedt om å utrede alternative metoder for avskrivingstid på varige driftsmidler og for beregning av kalkylerente. I tillegg til dette vurderer vi andre tiltak som kan oppnå samme formål.

Foto: Shutterstock

Vann og avløp, Shutterstock

Prosjektnummer:236003

Utførende miljø: Oslo Economics og Momentum Solutions

Ferdigstilt: 2023

Det tiltaket vi forventer at vil ha klart størst positiv påvirkning på målet om jevnere gebyrer er å endre
kalkylerenten til å bli beregnet som et treårssnitt av Nibor. Dette tiltaket vil berøre gebyrvirkningen fra samtlige investeringer og jevne ut disse. Tiltaket er også forholdsvis enkelt gjennomførbart.

I tillegg vil lengre avskrivningstid i budsjett- og regnskapsforskriften for ledningsnettet og det å tydeliggjøre skille mellom ulike aktiviteter for å få riktigere kostnadsgrunnlag, ha størst positiv virkning på riktigere gebyrer, i tråd med selvkost- og generasjonsprinsippet.

Utover disse tre tiltakene er det flere tiltak som for ulike kommuner kan bidra til jevnere og riktigere gebyrer, herunder å tydeliggjøre skille mellom drift og investering, innføre regler som gir riktige tilknytningsgebyrer samt fremføring av overskudd over en lengre periode.

Tiltakene vi har identifisert vil bidra til å nå målet om jevnere gebyrutvikling. Dette kan være nyttige tiltak i en tid med økte kostnader og der det er viktig med folkelig og politisk støtte til nødvendige investeringer i
infrastrukturen for vann og avløp.

KONTAKT