Til hovedinnhold

Digitalisering

Smart teknologi/velferdsteknologi

Sensor til samfunn – Utforsking av problemstillinger og teknologiske muligheter knyttet til sensorteknologi og dataflyt

Prosjektet Sensor til Samfunn er et samarbeidsprosjekt mellom KS, Oslo Havn og Kartverket. Prosjektet har vært ledet og utført av Norkart i perioden mai til
september 2022.

Foto: Mostphotos

Foto: Mostphotos

Prosjektnummer:N/A

Utførende miljø: Norkart

Ferdigstilt: 2023

I prosjektet har det vært gjennomført; 1) Analyse av tilstanden til sensorteknologi i kommuner og i havner. 2) Proof-of-concept implementering av en sensordatahub basert på reelle datastrømmer og tilgjengelig skyteknologi. 3) Implementering av demonstrasjonsklient som benytter felles grensesnitt fra sensordatahuben.

Resultatet fra arbeidet er kort oppsummert:

  1. Modenheten til sensorteknologi og til sensorplattformer/komponenter er svært god internasjonalt. Generelt er teknologimodenhet ikke en utfordring.
  2. Det er svært varierende adopsjon, modenhet og kompetanse knyttet til sensorteknologi i kommuner. Dette skaper et gap mellom kommuner og er samfunnsmessig ineffektivt.
  3. Det er generelt et behov og ønske om veiledninger, rammeverk, arkitekturprinsipper, felleskomponenter på nasjonalt nivå som bistår kommuner i strategiske vurderinger, anskaffelse, dataeierskap/datadeling gevinstrealisering av sensorteknologi.
  4. Teknologisk standardisering av datastrømmer (format/modell), grensesnitt/protokoller, datadeling er ønsket både fra leverandører, brukere og offentlig sektor. Samtidig er det lite pågående nasjonale initiativ for dette.

Prosjektet har dokumentert et behov for videre arbeid som sørger for bredere adopsjon av sensorteknologi og lukker gapet mellom kommuner med høy utnyttelse av sensorteknologi og kommuner med lav/medium utnyttelse. Anbefalinger for videre arbeid er igangsetting av flere tverrfaglige arbeidspakker som sikrer nasjonal, effektiv utnyttelse og gevinstrealisering av sensorteknologi og sensordata på tvers av kommuner, leverandørmarkedet og det offentlige generelt.

KONTAKT