Til hovedinnhold

Helse og omsorg

Kommunale helsetjenester

Psykisk helse

Rus

Sikkerhet

I grenseland. Samfunnsvern og sikkerhetspsykiatri i et kommunalt perspektiv

Rapporten «I grenseland. Samfunnsvern og sikkerhetspsykiatri i et kommunalt perspektiv» tar opp kommunenes utfordringer med å gi forsvarlige tjenester til personer som skrives ut fra psykisk helsevern for gjennomføring av tvunget psykisk helsevern utenfor døgninstitusjon (TUD), og hvor hensyn til samfunnsvern står sentralt. Målgruppen inkluderer både personer dømt og sivilrettslig vurdert til tvunget psykisk helsevern, og hvor det er en vurdert forhøyet voldsrisiko.

 

Presentasjon av rapporten kan ses her:

Foto: FAFO

Forside av rapporten

Prosjektnummer:224030

Utførende miljø: FAFO; Agenda Kapuang

Ferdigstilt: 2023

Rapporten viser at kommunene følger opp en svært sammensatt gruppe brukere med voldsproblematikk. Begrenset døgnkapasitet i psykisk helsevern oppleves i kommunene å skape press på utskrivning av pasienter og høyere terskel for innleggelse ved behov. Rapporten tar opp en rekke forslag for å kunne tilrettelegge for bedre oppfølging av målgruppa og ivareta hensyn til samfunnsvern i kommunene.

 

Forslagene gjelder faglig rammer for oppfølging av målgruppa og samarbeid mellom kommune og spesialisthelsetjeneste. Det gjelder ordninger for finansiering av kommunal innsats på området, og avklaring av det juridiske handlingsrommet og de ulike aktørenes ansvar. Det pekes også på behov for nytenkning når det gjelder bo- og behandlingstilbud for en liten gruppe brukere med omfattende behov og høy voldsrisiko.

KONTAKT