Til hovedinnhold

Arbeidsgiverpolitikk

Helse og omsorg

Heltid - deltid

Kommunale helsetjenester

Regional organisering

Sammenhenger mellom heltid, deltid og sykefravær

Målet med prosjektet har vært å finne studier som kan belyse forholdet mellom heltid- og deltidsarbeid og sykefravær i kommunal/offentlig helse- og sosialsektor i Norge og Norden.

Foto: Colourbox

Heltid/deltid og sykefravær (Arbeidsforskningsinstituttet AFI (OsloMet) og Oxford Research), Foto: Colourbox

Prosjektnummer:214072

Utførende miljø: Arbeidsforskningsinstituttet AFI og Oxford Research

Ferdigstilt: 2023

Gjennom søk i fagfellevurderte artikler og såkalt grålitteratur har vi funnet og inkludert 13 studier som belyser temaet, men ingen som går rett på denne problemstillingen. Vi finner studier som ser at deltid sammenfaller med lavere sykefravær og vi finner det motsatte.

Blant studier med norsk empiri er det dog en klar overvekt (seks mot en) som at deltid og lavere sykefravær faller sammen målt både på individuelt og kommunalt nivå. På basis av studier som vi har funnet, men ikke inkludert, peker vi på at skift- og turnusdynamikk, arbeidstidskontroll, det å ha flere arbeidsforhold, balansen mellom familie og arbeid og belastninger og utsatthet i arbeidsmiljøet alle ser ut til å ha en relasjon til sykefraværet. Vi foreslår at fremtidig forskning på temaet bør se nærmere på kausale mekanismer, variasjoner i forløp mellom heltid og deltid og forskjellige undergrupper av deltidsansatte. Studiene bør også inkludere kvalitative tilnærminger, samt studiedesign med mer eksperimentell karakter.

KONTAKT