Til hovedinnhold

Arbeidsliv

Storbyrettet forskning

Hvordan få flere i arbeid med aktiv eierstyring av arbeidsmarkedsbedrifter?

Denne rapporten tar for seg hvordan syv storbykommuner håndterer sitt eierskap av arbeidsmarkedsbedrifter i skjermet sektor. Rapporten diskuterer utfordringene og mulighetene som oppstår i grensesnittet mellom bedriftenes driftsstruktur, NAVs administrasjon og kommunenes styring av eierskapet i disse bedriftene.

 

Foto: Mostphotos

Foto: Mostphotos

Prosjektnummer:N/A

Utførende miljø: Oslo Economics

Ferdigstilt: 2022

Formålet med undersøkelsen er å gi kommunene en felles kunnskapsbase som gjør det mulig å sammenligne praksis mellom bedriftene og eierkommunene. Rapporten har undersøkt tre overordnede perspektiver:
• Begrensninger, fleksibilitet og lokale muligheter for den enkelte arbeidsmarkedsbedrift.
• Eierstruktur og eierskap som strategisk virkemiddel for å få flere mennesker i arbeid.
• Nasjonale rammebetingelser og regionale handlingsrom.

 

Prosjektet ble gjennomført i perioden fra 20. september 2021 til 31. mars 2022. Analysene er basert på intervjuer med kommuner, arbeidsmarkedsbedrifter, bransjeorganisasjoner, NAV og representanter for tiltaksdeltakere. Rapporten har også analysert regnskap og resultater fra bedriftene, forskningslitteratur og andre relevante dokumenter. Prosjektet ble gjennomført i nært samarbeid med de syv storbykommunene som deltok i prosjektet. Det ble avholdt tre samlinger/workshops med de involverte kommunene i løpet av prosjektet.

 

Funnene fra kartleggingen tyder på at det er et potensial for å utnytte eierstyring av arbeidsmarkedsbedriftene som et strategisk virkemiddel i større grad enn det som praktiseres i dag, for å få flere mennesker i arbeid.

KONTAKT