Til hovedinnhold

Forskning og kunnskapsutvikling

Storbyrettet forskning

Forslag til forskning på bruk av store og økende datamengder i storbykommunene

Dette prosjektet ble gjennomført av Agenda Kaupang på oppdrag fra KS Program for storbyrettet forskning. Problemstillingen for prosjektet var "Hvordan kan byene nyttiggjøre seg av de store og økende datamengdene til statistikk og analyseformål, og i tjenesteutvikling?". Målet med forarbeidet var å identifisere problemstillinger til fremtidige FoU-prosjekter.

 

Foto: Carlos Muza / Unsplash

Prosjektnummer:N/A

Utførende miljø: Agenda Kaupang

Ferdigstilt: 2021

Oppdraget kartla først nåsituasjonen gjennom en spørreundersøkelse og dybdeintervjuer, samt workshops med deltakere fra storbykommunene der kommunene i felleskap kom frem til forslag til FoU-prosjektet basert på innhentet informasjon.

 

Rapporten viser at et er et stort potensiale for kommunenes bruk av egne og andres data for forskning og analyse. Kommunene sitter selv på store mengder data som kunne vært utnyttet bedre, men tilgangen til data som kommer fra andre sektorer enn ens egen, oppleves av mange som vanskelig.

 

Datakildene kommunene oppgir at de benytter til analyser er først og fremst deres egne. Mange innarbeider også data fra SSB, ASSS, fra statlige etater (blant annet fra Miljødirektoratet, Utdanningsdirektoratet og Kartverket), og data fra ulike interkommunale selskaper.

 

Rapporten viser at kommunene jobber fragmentert, som kan ha negativ betydning for utnyttelse av dataene for tjenesteinnovasjon, styring og beslutningsinformasjon. Informantene oppgir at de i stor grad har den kompentansen for å utføre analyser, men at det er behov for trekke inn personer personvernkompetanse tidlig i analysearbeidet, og at det er behov for å styrke kompetansen i formidling av data.

KONTAKT