Til hovedinnhold

Arbeidsgiverpolitikk

Innovative anskaffelser

Jus (KS Advokatene)

Samfunnsutvikling – og planlegging

Juridisk vurdering av seriøsitetsbestemmelser

En vurdering av lovligheten av de ulike seriøsitetsbestemmelsene (de omforente seriøsitetsbestemmelsene med endringsforslag, herunder blant annet en vurdering av: handlingsrommet innenfor gjeldende regelverk; betydningen av generelle krav; når det kan være forholdsmessig å stille de ulike kravene; konsekvensen av manglende oppfølging av krav.
Foto: Mostphotos

Prosjektnummer:194036

Utførende miljø:

Ferdigstilt: 2020

​Vurderingen viser at oppdragsgivere etter anskaffelsesregelverket står relativt fritt til å stille kontraktkrav knyttet til arbeidsbetingelser og andre sosiale forhold. Men det er visse forutsetninger; kontraktskravene må være i overensstemmelse med lovens grunnleggende prinsipper. Det betyr blant annet at kontraktskravene ikke kan være uforholdsmessige eller konkurransebegrensende, eller virke diskriminerende for utenlandske leverandører. 

Videre må kravene ha en form for tilknytning til arbeidene som skal utføres under kontrakten.

I vurderingen konkluderes det med at flere av de foreslåtte endringene er problematiske sett opp mot anskaffelsesregelverket. Dette gjelder blant annet en begrensning til ett ledd i leverandørkjeden, kravet om bruk av fast ansatte og begrensningen i muligheten for å bruke innleid arbeidskraft.

I tillegg vil det være utfordrende å kreve blant annet fremlagt kopi av a-meldingen som viser ansattes inntekt, arbeidsforhold og forskuddstrekk fordi oppdragsgiver neppe har behandlingsgrunnlag etter personvernforordningen. Et slikt krav mangler dessuten tilknytning til leveransen. Det vil også være behov for andre mindre justeringer for å sikre overensstemmelse med regelverket og at kontraktbestemmelsene ikke utestenger utenlandske leverandører fra markedet.

Summen av tiltak må også vurderes konkret. I mindre kontrakter kan det tenkes at leverandører med få ansatte og dermed mindre ressurser vil avstå fra å delta i konkurransen, ettersom de administrative kostnadene ved å følge opp samtlige seriøsitetsbestemmelser blir så store at leverandørene ikke vil være konkurransedyktige.

KONTAKT