Til hovedinnhold

Eldreomsorg

Velferd

Økonomi og rammevilkår

Effektivitets- og fordelingsvirkninger av øremerkede tilskudd

Prosjektet vurdererer ulike sider ved forholdet mellom kommunenes øremerkede og frie inntekter. Spesiell vekt legges på treffsikkerheten ved og virkningene av de øremerkede tilskuddsordningene. Sentrale spørsmål er hvordan øremerkede tilskudd påvirker effektiviteten i tjenesteproduksjon innen aktuelle områder, og hva som er kommunenes egen vurdering av fordeler og ulemper ved de ulike finansieringsordningene.
Foto: Shutterstock

Prosjektnummer:104028

Utførende miljø: Telemarkforskning

Ferdigstilt: 2011

Resultatet av undersøkelsen viser at de øremerkede tilskuddene gjennomgående har hatt lav prioriteringseffekt i kommunene. En hovedårsak synes å være at kommunenes prioriteringer i større grad har vært preget av juridiske virkemidler enn av øremerkede tilskuddsordninger.
Rapporten peker ellers på at den økonomiske situasjonen i kommunene er sterkt presset, og at det har vært en sterk økning av netto gjeld per innbygger de siste årene. Videre pekes det på at sterkere rettigheter som fører til nye utgiftsøkninger, kan bli meget problematiske for kommunene, særlig innenfor eldreomsorgen.

KONTAKT