-Besøket i i Norge har gjort det tydelig for oss at nøkkelen til vellykket utrulling og implementering av velferdsteknologi ligger i det brede partnerskapet i norsk velferdsteknologiprogram, sa Diana Arsovic Nielsen, CEO, Danish Life Science Cluster

Danskene trakk også frem hvor viktig det er å ansette it- konsulenter som jobber tett med de ansastte på pleiehjemmene, slik at de blir fortrolige med teknologien.

- Jeg vil også fremheve det perspektiv, at man i Norge fra høyeste nivå har fokus på velferdsteknologi som en del av planleggingen. Velferdsteknologi blir dermed tenkt inn som ett grundleggende element fra starten av, ikke bare noe som tilførers senere, sier Nielsen.


Representanter fra danske kommuner, Socialstyrelsen, næringsliv, KL og utviklings- forskningsmiljø på besøk på Lindeberghjemmet i Oslo. Foto: KS

Formålet med turen var å lære mer om Nasjonalt velferdsteknologiprogram, og forsøke å videreutvikle innsatsen på velferdsteknologiområdet i Danmark, særlig i forhold til anvendelsen av sensorteknologiske løsninger. Dette er et område som fortsatt møter juridiske barrierer i Danmark.  

Forskjeller når det gjelder implementering

-Som dansk kommune var det meget inspirerende å besøke Oslo. Selvom Norge og Danmark på mange områder ligner hverandre, er det likevel forskjell på hvordan vi arbeider med å ta i bruk teknologi. Helsedirektoratet og KS i Norge tar et større eierskap for utbredelsen og anvendelsen av de enkelte teknologier, sier Anne Skjoldan, leder av Digitalisering og Hverdagsteknologi i Gladsaxe Kommune

Hun viser til at Norge blant annet har  kvalitetsindikatorer som følges opp og gir en løpende status på arbeidet.

Lindeberghjemmet

- Det tror jeg er en hjelp for de norske kommunene. Vi så på Lindeberghjemmet hvordan fokus ligger på relativt få teknologier, og at hjelpen til medarbeiderne var helt tett på dersom noe skulle gå galt. Det norske ordvalg er også en sterk inspirasjon. I Norge taler man om digital hjemmeopfølgning, digitalt tilsyn og omsorgsteknologi mod telemedicin, kamerakig og velfærdsteknologi i Danmark, sier Skjoldan.

Danskene fikk en innledning fra programleder Bjørnar Andreassen i Helsedirektoratet, og Kristin Standal fra KS snakket om kommunenes erfaringer, og hvordan man har jobbet i Norge. Besøket ble avsluttet med en omvisning på Lindeberghjemmet, ett av Oslo kommunes nyeste sykehjem der de har velferdteknologi og digitalt tilsyn godt integrert i bygg og organisasjon.