Deltakelse i EU-programmer åpner for ekstern finansiering, nye samarbeidsmodeller og kompetanse kommunesektoren ikke vil ha tilgang på gjennom nasjonale ordninger. EU-programmer kan ses som en integrert del av kommunesektorens verktøykasse for utviklingsarbeid.

Landstinget i KS vedtok i 2020 dokumentet Mange bekker små, som viser mål og satsinger kommunesektoren samlet prioriterer framover. Tabellen under viser til de ulike samfunnsmålene, som beskrevet i Mange bekker små, og EU-programmer som kan være relevante for kommunesektorens arbeid med å realisere disse målsetningene.

Det enkelte program er beskrevet nærmere i faktarammene nederst i artikkelen.

God oppvekst og godt liv 

Kommunesektoren skal sikre at innbyggere lever gode liv i lokalsamfunn med oppvekstsvilkår preget av mestring, trygghet og mulighet for livsutfoldelse i alle livsfaser.

Erasmus+

EU4Health

Kreativt Europa

Horisont Europa

Klima- og miljøvennlig utvikling 

Kommunesektoren skal ta et aktivt lederskap i overgangen til et klima- og miljøvennlig samfunn.

Horisont Europa

Interreg

URBACT

Kreativt Europa

Omstillingsdyktig næringsliv

 

Kommuner og fylkeskommuner skal tilrettelegge for et omstillingsdyktig næringsliv som kan håndtere fremtidens utfordringer.

Horisont Europa

Kreativt Europa

Digital Europa

Attraktive steder og byer

Kommunesektoren skal legge til rette for at innbyggere lever sine liv i attraktive steder og byer som har variert boligsammensetning, er aktivitets- og helsefremmende for alle og som tar hensyn til et klima i endring.

Kreativt Europa

EU4Health

URBACT

Horisont Europa

Mangfold og inkludering

Kommuner og fylkeskommuner skal legge til rette for åpne lokalsamfunn hvor mangfold er en kilde til sosial styrke, hvor initiativ verdsettes, og hvor alle som ønsker det er deltakende i aktiviteter og livsutfoldelse.

Erasmus+

EU4Health

URBACT

Horisont Europa

Kreativt Europa

Effektive, digitale, innovative

Kommuner og fylkeskommuner skal løse komplekse samfunnsutfordringer på nye og innovative måter og sikre innbyggere effektive og framtidsrettede tjenester, tilpasset lokale behov og hvor digital sikkerhet og personvern ivaretas.

Horisont Europa

Digital Europa

Interreg

Attraktive arbeidsgivere

Kommuner og fylkeskommuner skal legge til rette for attraktive og nyskapende arbeidsplasser for innbyggere.

Horisont Europa

Digital Europa

Interreg

De fleste EU-program Norge skal delta i vil få et eget nasjonalt kontaktpunkt. De nasjonale kontaktpunktene skal bidra til å mobilisere og kvalifisere norske aktører for deltakelse i EU-programmer, blant annet ved å gi informasjon om muligheter, veilede og gi råd til søkere og prosjektdeltakere og tilby økonomiske støtte- og insentivordninger til søkeprosessen.

Et annet viktig kontaktpunkt er de norske regionkontorene i Brussel. Brusselkontorene kan tilby informasjon, kompetanse, prosjektkunnskap og tilgang til internasjonale og nasjonale nettverk. Dette kan være nyttige ressurser for kommuner og fylkeskommuner som ønsker å søke om deltakelse i EU-prosjekter. Sjekk derfor om din kommune er medlem av et Brusselkontor.

Under følger en overordnet gjennomgang av hvert enkeltprogram med vekt på hvilken nytteverdi deltakelse kan ha for den enkelte kommune og fylkeskommune.

ERASMUS+

Programmets formål
Erasmus+ er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett. Målet med programmet er å fremme kvalitet og innovasjon innen utdanning og opplæring, og øke deltakelse i idrett og samfunn. Bærekraftig utvikling, grønt skifte og digitalisering er gjennomgående temaer i programmet.

Nytteverdi for kommunesektoren
Sikre gode oppvekstsvilkår for unge og muligheter til livskvalitet og mestring i alle livets faser.

  • Mer varierte og attraktive utdanningstilbud med utveksling og opplæringsordninger gjennom Erasmus+-prosjekter kan bidra til at flere unge finner seg til rette i og fullfører sine utdanningsløp.

Fremme kvalitet i undervisning og opplæring, og koplinger mellom utdanning og arbeidsliv.

  • Mobilitetsprosjekter vil kunne gi studenter og ansatte økt kompetanse og mellomkulturell forståelse og innsikt.
  • Støtte til prosjekter innen yrkesrettet opplæring kan bidra til å forberede ungdom til arbeidslivet og hindre utenforskap som følge av arbeidsledighet.
  • Programmets fokus på digitalisering og grønt skifte kan bidra til skolenes arbeid med bærekraftig utvikling i den nye læreplanen, og kommunesektorens arbeid med bærekraftsmålene.

Bidra til mangfold og inkludering.

  • Støtte til utdanningsinstitusjoner, frivillige organisasjoner og ungdomsarbeid vil kunne bidra til å videreutvikle lokalsamfunnet og skape et mer inkluderende miljø som aktivt bekjemper ulike former for utenforskap og negativ sosial kontroll.
  • Deltakelse i Erasmus+-prosjekter kan gi kommunesektoren gode verktøy til å utjevne sosioøkonomiske ulikheter ved å tilby like muligheter til utdanning og fritid til flere, uavhengig bakgrunn, etnisitet, seksuell legning eller trosretning.

Mer informasjon
Nasjonale kontaktpunkter:

Andre nyttige ressurser:

HORISONT EUROPA

Programmets formål
Horisont Europa er en videreføring av Horisont 2020 og er EUs sektorprogram for forskning og innovasjon. Programmet har som mål å styrke Europas vitenskapelige og teknologiske fundament og Det europeiske forskningsområdet (ERA). Horisont Europa skal også styrke Europas innovasjonskapasitet og konkurransekraft og skape arbeidsplasser, følge opp innbyggernes prioriteringer, styrke kompetanse og innovasjonskapasitet innen forskning og teknologi, og fremme utvikling av felles løsninger på globale utfordringer. En viktig nyvinning i programmet er innføring av mission-orientert forskning og innovasjon, der «missions» skal være ambisiøse forsknings- og innovasjonsoppdrag for å løse utvalgte store samfunnsutfordringer.

Nytteverdi for kommunesektoren
Horisont Europa er et omfattende og sektorovergripende program. Prosjekter finansiert under dette programmet kan bidra til å løse noen av de største utfordringene kommuner og fylkeskommuner står ovenfor. Særlig er søyle 2 i programmet, som tar for seg store samfunnsutfordringer og konkurransedyktig næringsliv, relevant. Samfunnsutfordringene som skal løses er fordelt på seks ulike klynger: (1) Helse, (2) Kultur, kreativitet og inkluderende samfunn, (3) Samfunnssikkerhet, (4) Digitalisering, næringsliv og romvirksomhet, (5) Klima, energi og mobilitet, (6) Mat, bioøkonomi, naturressurser, jordbruk og miljø.

  • Horisont Europa er et sentralt virkemiddel for å virkeliggjøre EUs prioriteringer på en rekke politikkområder gjennom forskning og innovasjon. Gjennom deltakelse i prosjekter bidrar norske kommuner og fylkeskommuner til politikkutvikling på en rekke strategiske områder for Norge.
  • Horisont Europa-prosjekter kan være en måte å få løst virksomhetens utfordringer på, gjennom tilgang på menneskelige ressurser, finansiering, utstyr og kompetanse i verdensklasse.
  • Deltakelse i Horisont Europa kan føre til organisasjonsrettet kompetanse- og talentutvikling. Søknadsprosessen i seg selv er ofte såpass omfattende og krevende at den kan ses på som et kompetanse- og karriereutviklingsprosjekt. Dersom søknaden bli innvilget, vil selve gjennomføring av prosjektet og gevinstrealiseringsarbeidet føre til ytterligere kompetanseutvikling i organisasjonen.
  • Deltakelse i Horisont-prosjekter vil kunne ha effekt for omdømmebygging for kommunale aktører. Kommuner og fylkeskommuner som deltar i prosjekter melder blant annet om effekter i form av økt rekrutteringsevne. Synliggjøring gjennom prosjekter kan også bidra til at deltakende kommuner og lokalt næringsliv blir mottakere av nye investeringer.

Mer informasjon
Nasjonale kontaktpunkter:

Kunnskapsdepartementet har hovedansvaret for Horisont Europa i Norge, mens Forskningsrådet har det overordnede koordineringsansvaret for rammeprogrammet. Programmet er delt inn i tre søyler, hvorav Forskningsrådet har hovedansvar for søyle en (fremragende vitenskap) og søyle to (globale utfordringer og konkurransedyktig næringsliv), mens Innovasjon Norge har ansvar for søyle tre (innovativt Europa). Forskningsrådet og Innovasjon Norge skal samarbeide om mobiliserings-, påvirkning og stimulerings- og incentivordninger rettet mot Horisont Europa.

Andre nyttige ressurser:

KREATIVT EUROPA

Programmets formål
Kreativt Europa er EUs sektorprogram for kultursektoren og audiovisuell sektor. Programmet gir støtte til aktører innen kunst, kultur, film og TV-produksjon til internasjonalt kultursamarbeid, og gir kultursektoren og den audiovisuelle sektor tilgang til større publikum, verdifulle nettverk, ny kompetanse og nye inntektsmuligheter.

Nytteverdi for kommunesektoren
Skape levende og attraktive lokalsamfunn med god oppvekst og godt liv.

  • Deltakelse kan muliggjøre prosjekter med større fokus på lokale kunstuttrykk. Dette vil kunne føre til større kulturelt mangfold, bidra til inkludering samt øke mellomkulturell forståelse gjennom samarbeid med aktører rundt om i Europa.
  • Prosjekter kan belyse kulturfeltet som arena for kunnskap og refleksjon, og som arena for å bygge gode lokalsamfunn.
  • Prosjekter vil ha stor merverdi i form av økt synlighet og nye utviklingsmuligheter, og vil kunne bidra til økt sysselsetting og verdiskapning i lokal kultursektor.

Bidra til et omstillingsdyktig, innovativt og bærekraftig kulturliv.

  • Kreativt Europa-prosjekter vil kunne gjøre den kulturelle og kreative sektoren mer konkurransedyktig og bærekraftig, for eksempel gjennom støtte til oversettelse, promotering og distribusjon av kulturprodukter og litteratur; til avholdelse av festivaler, kurs og videreutdanning; og til utvikling og produksjon innen film- og audiovisuell industri.
  • Prosjekter kan også bidra til effektive, digitale og innovative løsninger innen teknologisk formidling av kultur, og dermed tilgjengeliggjøring på tvers av landegrenser.
  • Støtte som styrker kulturbransjens bærekraft, kan også føre til at kulturaktører bidrar til bærekraftig utvikling i andre sektorer.

Mer informasjon

Nasjonale kontaktpunkter

  • Kulturrådet er kontaktpunkt for Kreativt Europas kulturprogram
  • Norsk Filminstitutt er kontaktpunkt for Kreativt Europas MEDIA-program
  • Kommisjonens hjemmeside for programmet

EU4HEALTH

Programmets formål
EU4Health er EUs respons til COVID-19. Programmet har som mål å styrke europeisk helsesektor gjennom økt beredskap, økt tilgang til legemidler og nødvendig medisinsk utstyr og ved å fremme grønn forskning og innovasjon i medisin- og legemiddelssektoren.

Nytteverdi for kommunesektoren
Sikre innbyggere gode og tilstrekkelige helsetjenester ved behov.

  • Prosjektsamarbeid med europeiske aktører vil kunne hjelpe kommunesektoren tilby innovative og mer bærekraftige helsetjenester til sine innbyggere, blant annet gjennom deltakelse i kompetansenettverk, muligheter for opplæring av ansatte, erfaringsdeling og innsikt i nye effektive og digitale løsninger i sektoren.
  • Deltakelse vil kunne bidra til å styrke kommunesektorens beredskap i krisesituasjoner slik som grenseoverskridende helseproblemer, med større koordinerings- og samarbeidsmuligheter med helsesystemer i andre land og regioner, og gjennom tilgang til reserver av medisiner, medisinsk utstyr og andre helseressurser.
  • Med mål om å utvikle bærekraftige og innovative løsninger knyttet til sykdomsforebygging og helsefremmende tiltak, vil deltakelse kunne gjøre kommunesektoren bedre rustet til å kunne tilby best mulige helsetjenester til sine innbyggere i fremtiden og håndtere helseutfordringer som aldrende befolkninger og sosial ulikhet i helse.

Mer informasjon
Nasjonale kontaktpunkter: Oppdateres når dette blir bekreftet for 2021-2027

DIGITALT EUROPA

Programmets formål
Digitalt Europa er EUs sektorprogram for digital kompetanse og teknologi. Programmet skal styrke digital kompetanse og kapasitet, og bidra til bærekraftig digital omstilling som tjener innbyggere og næringsliv.

Nytteverdi for kommunesektoren
Utvide digital kompetanse og kapasitet, og tilrettelegge for økt bruk av digitale verktøy i næringslivet og offentlig administrasjon.

  • Muligheter for opplæring og utvikling av digital kompetanse lokalt, samt tilgang til europeisk felleskompetanse og samarbeid, vil kunne gjøre overgangen til digitale løsninger enklere og føre til mer effektivt organiserte tjenester.

Bidra til å utvikle effektive, fremtidsrettede og lokalt tilpassede tjenester hvor innbyggernes digitale sikkerhet og personvern ivaretas.

  • Deltakelse i prosjekter vil gi gode muligheter for utvikling av digital kapasitet og kompetanse lokalt i kommunen og gi innsikt i mulige digitale løsninger i administrasjon og næringsliv.

Gjøre arbeidsplasser i kommunesektoren mer attraktive.

  • Tilgang til effektive digitale løsninger i flere sektorer vil gjøre arbeidsplasser mer fleksible og åpne for fjernarbeid.

Mer informasjon

Nasjonale kontaktpunkter: Oppdateres når dette blir bekreftet for 2021-2027

INTERREG

Programmets formål
Interreg er en gruppe EUs programmer for grenseregional integrasjon og territorielt samarbeid i ulike deler av Europa. Programmene er en del av EUs politikk for å fremme bærekraftig sosial og økonomisk utjevning mellom regioner. Interreg-prosjekter setter søkelys på å utvikle løsninger på utfordringer som deles av flere regioner i Europa.

Interreg-programmene deles inn i grenseregionale (A), transnasjonale (B) og interregionale programmer (C). A- og B-programmenes virkeområde er geografisk begrenset til bestemte fylker i Norge, mens C-programmene er åpne for hele landet.

Norske fylkeskommuner har et særlig ansvar for utvikling, forvaltning og gjennomføring av de grenseregionale programmene Norge deltar i. Noen fylkeskommuner ivaretar rollen som forvaltningsorgan for de grenseregionale programmene og andre fylkeskommuner er nasjonale kontaktpunkter for B- og C-programmene.

Forvaltningsorganisasjoner:

  • Troms og Finnmark fylkeskommune: Interreg Aurora og Kolartic.
  • Innlandet fylkeskommune: Interreg Sverige-Norge 2021-2027.
  • Viken fylkeskommune: Interreg Øresund Kattegat Skagerak 2021-2027.

Nasjonale kontaktpunkter:

  • Nordland fylkeskommune: Interreg Nordlig Periferi og Arktis
  • Vestland fylkeskommune: Interreg Nordsjøen
  • Østlandssamarbeidet: Interreg Østersjøprogrammet
  • Agder fylkeskommune: Interreg Europa
  • Innlandet fylkeskommune: ESPON-programmet

Nytteverdi for kommunesektoren
Deltakelse i Interreg-prosjekter gir kommuner og fylkeskommuner anledning til å utvikle verktøy, metoder og løsninger i samarbeid med aktører fra andre deler av Europa som kan bidra til å forbedre tjenestetilbudet, utvikle politikken og styrke forutsetningene for å ivareta samfunnsutviklerrollen. Dette vil gi tilgang til relevant kompetanse og gi kommunesektoren mulighet til å ta del i utviklingen av fellesløsninger tilpasset regioners spesifikke utfordringer og prioriteringer.

Interreg har et overordnet fokus om å bidra i arbeidet med grønn og digital omstilling av offentlig sektor og næringsliv, som er svært relevant til kommunesektorens eget arbeid med liknende målsetninger. Dette er arbeid for eksempel knyttet til sirkulær økonomi, fornybar energi, kapasitetsbygging i offentlig sektor, utvikling av digitale tjenester og liknende problematikk knyttet til bærekraftig vekst og utvikling. Interreg-programmene har fem politikkmål for 2021–2027:

  1. Et smartere Europa
  2. Et grønnere Europa
  3. Et mer sammenbundet Europa
  4. Et mer sosialt Europa
  5. Et Europa nærmere innbyggerne

Mer informasjon

  • Norsk side om Interreg-programmene for informasjon om norsk deltakelse og nasjonale kontaktpunkter.
  • Kommisjonens hjemmeside for Interreg-programmene

URBACT

Programmets formål
URBACT-programmet har som mål å fremme samarbeid mellom europeiske byer og utvikle fellesløsninger på urbane utfordringer og bærekraftig byutvikling. URBACT tilrettelegger for utvikling gjennom regionalt samarbeid og kompetansedeling. På grunn av finansieringsordningen er URBACT i Norge organisert som del av Interreg-programmene.

Nytteverdi for kommunesektoren
Bidra til å håndtere urbane utfordringer som sosial inkludering, utenforskap og fattigdom.

  • Tilgang til europeisk felleskompetanse innen urbane spørsmål vil kunne hjelpe bykommuner å utvikle et mer inkluderende bysamfunn som aktivt bekjemper ulike former for utenforskap og negativ sosial kontroll.
  • Verdifull kontakt og kompetansedeling med andre folkevalgte og regionale aktører vil gi innsikt i alternative løsninger og tilnærminger til urbane spørsmål.

Tilrettelegge for bærekraftig omstilling og klima- og miljøvennlige løsninger for administrasjon og næringsliv.

  • Deltakelse i URBACT-prosjekter vil gjøre det lettere og mer verdifullt for kommuner og næringsliv å velge bærekraftige løsninger.
  • Legger til rette for å kunne styrke forskningsarbeid, teknologisk utvikling og innovasjon innen urbane spørsmål og utfordringer.

Skape levende og attraktive byer.

  • Deltakelse vil skape merverdi for bysamfunn og bykommuner, blant annet i form av prestisje for deltakende næringslivssektorer, mer attraktive og fremtidsorienterte arbeidsplasser og et mer utviklet og bærekraftig bysamfunn.

Mer informasjon

  • denne nettsiden finner du mer informasjon om programmet på norsk, og ved spørsmål kan du ta kontakt med Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
  • Programmets europeiske nettside for mer informasjon om URBACT.

ESPON

Programmets formål
ESPON (European Spatial Planning Observation Network) er et forskningsprogram, som skal legge til rette for at et europeisk perspektiv kan legges til grunn for utvikling og samarbeid hos offentlige myndigheter og andre samfunnsaktører. Dette skal blant annet gjøres ved å produsere data og formidle ny kunnskap og analyser om utvikling i europeiske byer og regioner, som skal gi grunnlag for kunnskapsbasert politikkutvikling i Europas regioner. På grunn av finansieringsordningen er ESPON i Norge organisert som del av Interreg-programmene.

Nytteverdi for kommunesektoren
Legge til rette for bærekraftig utvikling og et mer inkluderende samfunn gjennom informert politikkutvikling.  

  • Tilgang til kunnskap og analyser vil gjøre det enklere for kommunesektoren å ta informerte valg og prioritere riktig ved vanskelige politiske avgjørelser. Eksempler på slike dilemmaer kan være avveiningen mellom teknologisk utvikling og innovasjon og utslippsreduksjon, og mellom produktivt næringsliv og sosial inkludering.
  • Deltakelse vil gi kommuner og fylkeskommuner innpass i relevante nettverk for regionalpolitikk og arealplanlegging.

Mer informasjon

  • Nasjonale kontaktpunkt: Innlandet fylkeskommune
  • Om ESPON på norsk
  • Europeisk nettside for programmet

EØS-MIDLENE

EØS-midlene er Norges bidrag til sosial og økonomisk utjevning i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS). Støtten skal også styrke forbindelsene og samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene, som oftest er land i Øst- og Sentral-Europa. Programmer og finansiering av prosjekter fungerer annerledes enn ved EU-programmer, og aktiviteter og støtte går primært til de landene som mottar EØS-midler. Programdeltakelse kan likevel være nyttig for kommunesektoren, og gir mulighet til å utveksle erfaringer med utenlandske kolleger, bygge nettverk, bygge kompetanse på områder som er viktige for lokal og regional utvikling og samtidig gi nye perspektiver.

Mer informasjon: