Det vi gjør nå, avgjør om vi klarer å stanse smittebølge nummer to i Norge. Den sjansen får vi ikke om to uker, vi må gjøre noe nå.

Espen Nakstad, assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet

På grunn av økt smitte i regionen og nye nasjonale tiltak ble ordførersamlingen i Viken arrangert som en digital samling 5.november. - For mange ordførere i Viken er dette deres første periode, og det er viktig å skape en arena der ordførere kan utveksle erfaringer og dele kunnskap, sier regiondirektør i KS Viken Bjørn Sjøvold. Men for både de ferske og mer erfarne ordførerne har utfordringene kommet på rekke og rad: svekket kommuneøkonomi, demografiske utfordringer og for å toppe det hele: store inntektstap og utgifter som følge av koronapandemien.

Kommunestyret havnet på Teams

For de aller fleste ble samfunnet snudd på hodet 12.mars og det var ikke anledning til å gjennomføre møter i folkevalgte organer på vanlig måte med fysisk oppmøte. Men Kommune-Norge stoppet ikke av den grunn. Allerede 13.mars gjennomførte fylkestinget i Vestfold og Telemark sitt første fjernmøte, og siden den gang har kommunestyremøter, formannskapsmøter osv. blitt gjennomført på digitale plattformer. Men hvordan kan vi gjennomføre gode møter? Flere av ordførerne delte egne erfaringer, og hvordan man finner en balanse mellom fysiske møter og fjernmøter.
– For oss i Kongsberg har det vært viktig å involvere flere om den beslutningen ettersom det er mange som påvirkes, og det bør ikke være noe som ordfører beslutter alene, sier ordfører i Kongsberg Kari Anne Sand.

Flere av ordførerne sa de stiller bedre forberedt til å gjennomføre møter digitalt nå enn hva man gjorde våren 2020, nettopp fordi man har fått mer erfaring og blitt tryggere på det digitale.
– Nå blir det en ny runde med digitale møter, men jeg er ikke så veldig bekymret. Både jeg og de andre i kommunestyret føler oss mer kompetente nå, sier ordfører i Eidsvoll John-Erik Vika.

Spørsmål og svar med Nakstad

Mange kommuner, og særlig i Viken, opplever økende smittetall og det har vært behov for å følge opp med lokale tiltak i tillegg til de nasjonale. På samlingen deltok Espen Nakstad, fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet.
- Jeg må si jeg er imponert over kommunene i Viken sin innsats i denne pandemisituasjonen. Det har vært vanskelige avgjørelser som kommunene måtte ta, sier Nakstad. Samtidig er han veldig tydelig på at vi nå står i en krevende situasjon der det er nødvendig å ta vanskelige avgjørelser: - Det vi gjør nå, avgjør om vi klarer å stanse smittebølge nummer to i Norge. Den sjansen får vi ikke om to uker, vi må gjøre noe nå.

Ordførerne fikk svar fra Nakstad om smittevern og prioriteringer, og spørsmålet om vaksine dukket opp.
– Mine innbyggere spør meg om når det kommer en vaksine. Jeg vet ikke, så jeg spør deg, kom det fra ordfører i Ål Solveig Vestenfor. Nakstad svarte med forbehold, men at han tror en vaksine blir godkjent rundt nyttår og at vaksinasjonen kan starte i april. Han trekker også frem at det er mennesker i risikogruppene som vil vaksineres først, men at FHI har nedsatt en ekspertgruppe som vil se på prioriteringsrekkefølgen.

Utfordret på kommuneøkonomi

Også kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup måtte svare på spørsmål fra ordførerne om økonomien for kommunesektoren. Statsråden orienterte om ekstrabevilgningen til kommunesektoren på 7.3 milliarder kroner som blir lagt frem for Stortinget i dag. Statsråden understreket at kommunene vil få kompensert for utgifter knyttet til håndtering av koronapandemien. Styreleder i KS Bjørn Arild Gram var også digitalt til stede på samlingen og sa at det var bra sektoren kompenseres, men det er viktig at den treffer der behovet er størst.
- Det ser ut for at koronakompensasjonen i stort ser ut til å treffe bra, men det er viktig den også treffer den enkelte kommune så presist som mulig. Det er derfor bra at Fylkesmennene skal skaffe oversikt for hver enkelt kommune.

Et eksempel som viser utgiftsbehovet for kommunene ble presentert av ordfører i Rakkestad, Karoline Fjelstad: - For Rakkestad med 8000 innbyggere så har administrasjonen regnet ut at det blir en kostnad på bortimot 860 000 kroner dersom man skal kjøpe inn de anbefalte mengdene med utstyr som er anbefalt.