Nylig oppnevnte Kommunedirektørutvalget i Trøndelag, fylkesstyreleder Ole Herman Sveian og kommunedirektør Ola Stene som representanter for KS Trøndelag i styringsgruppa for prosjektet.

Målgruppen for prosjektet er ungdom mellom 15 og 18 år som er anmeldt for bruk av narkotiske stoffer eller dopingbruk. Disse tilbys en ruskontrakt som et alternativ til bot. Målsetningen er at alle ungdommene og vergene skal samtykke til denne kontrakten.

Ruskontrakt består av rustesting og samtaler, og gjennomføringstiden er 6, 9 eller 12 måneder. Så langt har ingen ungdommer takket nei til ruskontrakten, noe vi tror skyldes fordelene som kontrakten har på blant annet vandel og førerkort, dersom ungdommene gjennomfører slik de skal.

Det er Konfliktrådet i Trøndelag som gjennomfører prosjektet. Vårt mål er en lik praksis for gjennomføringen av ruskontrakten, fra ungdom blir anmeldt til kontrakten er fullført og andre har overtatt stafettpinnen. I prosjektets styrings-, arbeids- og prosjektgrupper, sitter Trøndelag fylkeskommune, kommunene (SLT, kommuneoverleger, folkehelsekoordinator, uteseksjon, rus- og psykisk helse), politiet, påtalemyndigheten, St. Olavs, konfliktrådet, statsadvokat, KORUS, pårørendeforeninger og Antidoping Norge.

Lik praksis – rutiner, retningslinjer og avtaler. Prosjektets styringsgruppe har utarbeidet en modell hvor all testing og samtaler skal overføres fra politiet til kommunene. Dette er alle kommunene i Trøndelag gitt sin tilslutning til.

På den nye nettsida for Ruskontraktprosjektet kan vi sammen med mange andre som er opptatt av ungdom, rus og tverrfaglig samarbeid, oppdatere oss på det videre prosjektarbeidet.

Nettsiden vil videreutvikles parallelt med prosjektets arbeid.