Rundt halvparten av alle norske lokalpolitikere har opplevd enten trusler, hatytringer eller plagsomme henvendelser. En av fem lokalpolitikere har også opplevd at noen har truet med å skade dem eller deres nærmeste.

Telemarksforskning og Senter for ekstremismeforskning har på oppdrag fra Kommunal og moderniseringsdepartmentet gjennomført en spørreundersøkelse som ble sendt til alle norske lokalpolitikere i november 2020, og er en del av en større undersøkelse om arbeidsvilkårene for lokalpolitikere.

Ole Herman Sveian, styreleder i KS Trøndelag, sier at det er viktig å få dokumentasjon på omfanget av trusler, hatytringer eller plagsomme henvendelser. At lokalpolitikere blir utsatt for dette er en trussel for demokratiet og en utvikling vi som samfunn må snu. Det viser også at det er viktig å ha en beredskap for å ta vare på de som utsatt for dette. KS Trøndelag vil jobbe aktivt med å sikre gode arbeidsvilkår for lokalpolitikere sammen med partiene og politiet.

Undersøkelsen viser også at det er mest vanlig å ha opplevd trusler, hatytringer samt plagsomme henvendelser noen få ganger i løpet av karrieren. Det er generelt liten forskjell når det gjelder kjønn og alder, og det er liten variasjon mellom de ulike fylkene med unntak av Oslo som skiller seg ut negativt med et større omfang.

Partiene på ytterkantene pluss MDG og Venstre er mer utsatt enn partiene i sentrum. Politikere fra Rødt og Venstre er mest utsatt for trusler, mens politikere fra FrP, Rødt og MDG er mest utsatt for plagsomme henvendelser.

Et annet trekk viser at jo mer fremskutt posisjon politikerene har, jo mer utsatt er de for plagsomme henvendelser, hatytringer og trusler. Undersøkelsen viser at politikerne selv mener det er enkeltsaker og til dels partiet de representerer som er årsaksforklaringen.

Konsekvensen er at mange pålegger seg en selvsensur ved å begrense sin talefrihet rundt et spesielt tema, unnlater å engasjere seg i en sak eller nøler med å stå frem med et bestemt standpunkt. De som opplever god støtte fra sine omgivelser, enten det er kollegaer, politiet, partifeller, venner og familie takler det bedre.

Last ned rapporten (pdf)