Bærekraftsløft i kommunene

KS Trøndelag inviterte til etablering av et Bærekraftsløft for regionen, hvor fylkesstyret og KDU diskuterte potensialet for bærekraftig verdiskapning i kommunene. Hvordan kan vi sikre at en hel region går i pluss? Sosialt, miljømessig og økonomisk? Hvor gir bærekraftig utvikling grunnlag for nye løsninger og nye arbeidsplasser? Hvordan kan lokal innsats bidra til å nå globale mål? Kristian Mjøen i Bærekraftssenteret og Kirsti Welander i Trøndelag fylkeskommune bidro med gode spørsmål og mange svar i torsdagens økt om bærekraft som vi vil jobbe videre med.

Kommuner som vil ha drahjelp fra hverandre, Bærekraftssenteret, Trøndelag fylkeskommune, KS og andre aktører i regionen, kan snart tegne seg for å oppnå tre ting:

  1. undersøke hva som er lokal status og identifisere potensial for bærekraftig verdiskapning
  2. gjennomføre verksteder med politikere og lokalt næringsliv for å legge et godt grunnlag for videre arbeid
  3. bygge kompetanse på bærekraft i egen organisasjon slik at potensialet blir utnyttet gjennom gode prosjekter.

Sammen kan vi få et bærekraftløft!

Bilde uten beskrivelse

Sammen om et bærekraftsløft i kommunene. Foto: KS

Radikal innovasjon

«Vi er nødt til å tenke nytt og radikalt»

På dag 2 av samlingen fikk fylkesstyret og KDU en interessant orientering om partnerskap for radikal innovasjon (PRI) fra programdirektør Monica Fossnes Petersson og Ingrid Blichfeldt. Partnerskapet skal jobbe med systeminnovasjoner der løsninger vil være avhengig av samarbeid og partnerskap på tvers av kommuner. Målet er blant annet å få kunnskap om hvor systemer hemmer helhetlig og koordinert innsats rettet mot barn og unge. Hvordan vi kan forebygge utenforskap og utvikle treffsikre tjenester var et viktig tema, og gjennom PRI vil vi få ny kunnskap som kan sette kommunene bedre i stand til å utvikle tjenester som forebygger utenforskap.

May Beate Haugan i NAV Trøndelag fulgte opp med å gi fylkesstyret og KDU tankevekkende tall på hvor mange som står utenfor arbeidslivet i Trøndelag. 20 % av innbyggerne i Trøndelag i alderen 20-66 er verken i jobb eller utdanning, og andelen unge uføre har økt med 134 prosent siden 2009.

Bilde uten beskrivelse

Nestleder Jan Inge Kaspersen og May Beate Haugan, avdelingsdirektør NAV Trøndelag. Foto: KS

«Dette er et stort samfunnsproblem som vi må jobbe sammen om å løse», sa nestleder Jan Inge Kaspersen etter innledningen. Fylkesstyret har selv tatt initiativ til å sette ned en arbeidsgruppe i styret som skal jobbe videre med temaet.

«Vi visste det allerede i barnehagen»

Det koster mer å reparere enn å forebygge. Til nå har det ikke vært så lett å tallfeste, men med KS’ nye utenforregnskap har vi mulighet til å vise hva investering i forebygging betyr i kroner og ører. Une Tangen i KS gav fylkesstyret og KDU en god innføring i Utenfor-regnskapet og den budsjettøkonomiske modellen som beregner lønnsomheten av å investere i forebyggende tiltak. Hvordan kan vi ta oss råd til som samfunn – økonomisk og menneskelig – å ikke investere ekstra i utsatte barn og unge?

Les mer om Utenfor-regnskapet.

Som inspirasjon og oppstill til diskusjon deltok også kommunedirektør i Asker kommune, Lars Bjerke hvor han fortalte om Asker velferdslab, en modell for å koordinere tjenester til familier eller ungdommer i en vanskelig livssituasjon. Asker kommune ble vinner av Kommunal- og moderniseringsdepartementets Innovasjonsprisen i 2017 for blant annet arbeidet med Asker velferdslab, og dette var et nyttig innspill for fylkesstyret og KDU i KS Trøndelag.

Bilde uten beskrivelse

Styreleder Ole Herman Sveian. Foto: KS

Styreleder Ole Herman avsluttet samlingen på Hell med å understreke hvor viktig det er med en felles innsats for at vi skal finne bærekraftige løsninger som tjener fellesskapet.

Tusen takk til innledere og deltakere på denne samlingen!