Oppvekstprogrammet ABSOLUTT skal bidra til at folkevalgte, administrasjon og ulike aktører i lokalsamfunnet sammen utvikler kunnskap om handlingsrom, roller og ansvar for barn og unges utdanning og oppvekst. Fylkesstyret og Kommunedirektørutvalget i KS Innlandet ønsker å sette i gang programmet høsten 2020 og vil legge til rette for at kommuner og fylkeskommuner i Innlandet får delta.

Målgruppen er folkevalgte og administrative ledere, og det forutsettes at begge grupper deltar.

Bakgrunn

KS' skoleeierprogram «Den gode skoleeier» ble gjennomført i Hedmark og Oppland i 2014-2015.
Den gang deltok 27 kommuner og begge fylkeskommunene.

Etter KS' landsting i 2016 ble programmet revidert til rammeverket ABSOLUTT. Tidligere fylkesstyrer i Hedmark og Oppland bidro med innspill til revideringen og foreslo at programmet skulle tilbys i regionen i etterkant av valget 2019.

Det nye rammeverket omfatter et bredt ansvar for barn og unge, og legger spesielt vekt på barnehager og skoler som universelle arenaer for barn og unge, hvor mange tjenester må samarbeide for å kunne gi tidlig og tverrfaglig innsats.

God samhandling og felles forståelse av barn og unges behov er viktig for å sikre sømløse overganger mellom ulike deler av utdanningsløpet, og for å sikre samspill mellom utdanningsløpet og andre tjenester for barn og unge. Det gjelder innad i kommunen, mellom kommuner og fylkeskommuner, og på tvers av sektorer.

Innhold og arbeidsformer

Programmet består av fire samlinger.
Første samling er en dagssamling hvor roller, ansvar, dialog og samspill er tema.
De tre andre samlingene er over to dager og tar utgangspunkt i:

  • Kvalitet og kunnskapsgrunnlag – hvor er vi?
  • Framtidsbilder – hvor vil vi?
  • Utviklingsprosessen – hvordan kommer vi dit vi vil?

Samlingene vil veksle mellom forelesninger og gruppearbeid, og bygger på forskningsbasert og erfaringsbasert kunnskap. For å ivareta et lærings- og utviklingsperspektiv settes det av tid slik at deltakerne får anledning til å reflektere sammen, utveksle erfaring, identifisere utfordringer og søke nye handlingsalternativer. Evalueringer fra tidligere utviklingsprogram viser at dette er avgjørende for opplevd nytte.

Programmet skal skape relevans for den enkelte kommune og fylkeskommune. Det innebærer arbeid før, under og etter samlinger. KS Innlandet vil bistå i deler av dette egenarbeidet, herunder en temadag (dypdykk) i kommunestyret eller fylkestinget.

Kommunen og fylkeskommunen setter sammen en gruppe som forplikter seg til å delta på alle samlingene i programmet, og velger ut en kontaktperson (leder) for gruppa. 

Eksempel på deltakergruppe: Ordfører, utvalgsleder, kommunedirektør, kommunalsjef, skolefaglig/barnehagefaglig rådgiver, rektor (grunnskole, videregående, kulturskole), barnehagestyrer og hovedtillitsvalgt. 

Det er avgjørende at kommunedirektør støtter opp under og er involvert i arbeidet gjennom å delta på samlinger (minimum første og siste) og/eller i arbeidet mellom samlinger.

Vi anbefaler også å ha en tverrfaglig referansegruppe i egen kommune/ fylkeskommune, gjerne en allerede etablert møteplass.

Videre planlegging og gjennomføring i 2020-2021

For å tilpasse innholdet i programmet best mulig ut fra et regionalt behov, ber KS Innlandet om innspill fra kommunesektoren i Innlandet.

Invitasjon til deltakelse i ABSOLUTT-programmet sendes ut innen utgangen av mai. Påmeldingsfristen settes til midten av september og oppstart ca. 20. oktober med ca. ett års varighet.

KS Innlandet søker om OU-midler som dekker det faglige innholdet i programmet. Deltakeravgiften reduseres da til å dekke reise, kost og losji.