KS forventer at regjeringen følger opp med økonomisk støtte, som også kan finansiere kommune-til-kommunesamarbeid.

Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS.

- Ukrainas fremtid er helt avhengig av at landet har sterke demokratiske institusjoner, både nasjonalt og lokalt. Her kan norske kommuner spille en viktig rolle, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Regjeringen la frem stortingsmeldingen om norsk støtte til Ukraina i dag. Institusjonelt samarbeid og kommunenes rolle får lite omtale. 

- KS forventer at regjeringen følger opp med økonomisk støtte, som også kan finansiere kommune-til-kommunesamarbeid, sier Helgesen.

Kommunenes viktige rolle

- KS deler regjeringens vurdering om at styrking av Ukrainas reformprosesser for desentralisering, åpenhet, ansvarlighet og integritet i forvaltningen må skje ved kapasitetsbygging og institusjonssamarbeid, sier Helgesen.

I meldingen peker regjeringen også på at befolkningen i Ukraina har stor tiltro til lokale myndigheter og de tjenestene de leverer.

- Derfor er det viktig å styrke kapasiteten til ukrainske kommuner. Her sitter norske kommuner på unik kunnskap og verdifull kompetanse, sier Helgesen.

Flere samarbeid er i gang

- Norske kommuner har vist stor vilje til å støtte ukrainske kommuner. 12 norske kommuner har allerede inngått samarbeidsavtale med en ukrainsk kommune, og flere har vedtatt å inngå samarbeid, sier Helgesen.  

KS har startet et kommunenettverk for norske kommuner som har eller ønsker en ukrainsk samarbeidskommune, og har utarbeidet en veileder for hvordan et slikt samarbeid kan utvikles.

KS har mer enn ti års erfaring med å drive prosjekter i Ukraina for å støtte desentraliseringen og utviklingen av et godt styresett.

Artikkel om et nytt nettverk for norske kommuner som har et samarbeid med en ukrainsk kommune

Artikkel om veileder for kommunesamarbeid i Ukraina