- Det er en stor styrke for det norske samfunnet til hverdags, men det kommer vel særlig til sin rett når vi sammen må møte kriser og kommunesektoren er og skal være en viktig del av dette. Vi forvalter en stor del av samfunnets ressurser, og betyr mye for både for samfunnsutviklingen og tjenestetilbudet for folk og næringsliv, sa Bjørn Arild Gram.

Arbeidet etter nedstengningen av samfunnet for over en måned siden har også i kommunesektoren hovedsakelig dreid seg om å håndtere den konkrete smittesituasjonen, og å forberede seg på det som man har fryktet ville komme. Samtidig har det rundt om i Kommune-Norge vært et sterkt ønske om å bidra til å opprettholde mest mulig av næringslivet. På kort tid er det utredet og gjort en rekke vedtak om lokale tiltakspakker rettet mot næringslivet.

Kommuneøkonomien og tiltakspakker

- Men jeg må understreke det vi har vært tydelige på overfor både Stortinget og regjeringen hele vegen, om at det gir liten mening å snakke om nye tiltak gjennom kommuner og fylkeskommuner dersom det er usikkerhet om at budsjettene som allerede er vedtatt vil holde. Kraftige kutt i planlagte innkjøp og aktiviteter for å dekke opp for inntektssvikt vil virke i stikk motsatt retning av hva en tiltakspakke er ment å gjøre, sa Gram.

KS er fornøyd med at partiene på Stortinget har gjort intensjonsvedtak om at virkningen av inntektstap og kostnadsøkninger som følge av koronapandemien skal kompenseres. Dette har også vært en forutsetning for rådet om at permitteringer bør unngås i kommunesektoren. KS ba om en helhetlig vurdering av det samlede kompensasjonsbeløpet og de ulike elementene i RNB om vel tre uker.

- Likevel kan heller ikke det være noe sluttpunkt for vurderingene av den økonomiske kompensasjonen. Vi har nok heller ikke da oversikt over alle konsekvensene. Det som for øvrig oppfattes som mest tidskritisk nå, også før RNB, er inntektstapene i kollektivtrafikken. Den foreløpige kompensasjonen er i ferd med å bli brukt opp, og kollektivselskapene har stort behov for tilførsel av likviditet i ukene framover, påpekte Gram.

Stortinget har allerede pekt på at en egen tiltakspakke gjennom kommuner og fylkeskommuner skal være et "Fase-3-tiltak" som blir lagt fram senest i RNB. Kommunene og fylkeskommunene er allerede godt i gang med å få kartlagt aktuelle og ikke minst samfunnsnyttige prosjekter som kan realiseres raskt med ny finansiering. KS' erfaringer fra tiltakspakken under finanskrisen i 2009 var at midlene ble satt raskt i arbeid, ikke minst siden staten den gang var flink til å unngå detaljerte rapporteringskrav. Med andre ord: Kommer midlene, kommer også prosjektene og aktiviteten i næringslivet raskt etter det.

Lønn og godtgjøring

KS er enig med LO Kommune, Unio, YS Kommune og Akademikerne at kommuneoppgjøret skal starte opp når frontfagoppgjøret i privat sektor er ferdig forhandlet.

- Det er så langt ikke er aktuelt å forhandle økonomiske krav før ordinære hovedtarifforhandlinger starter. Dagens hovedtariffavtale i KS-området står seg godt, sa Gram.

Godt samarbeid

Til slutt i møtet ga Bjørn Arild Gram honnør til regjeringen for den aktive kommunikasjonen som er ført gjennom hele krisen. Han oppfordret til fortsatt involvering av organisasjonene også i det videre arbeidet.

- Vi oppnår mest når vi arbeider sammen om både smittebekjempelse og innsats for nærings- og arbeidslivet framover, avsluttet Gram.