Les mer

Lenkeblokk Icon Klimaarbeid i kommunene

Styreleder Gunn Marit Helgesen representerte kommunesektoren i samtalen om hvor godt forberedt norske kommuner er på mer ekstremvær og hvilke barrierer kommunesektoren møter i klimatilpasningsarbeidet.

- Ekstremværrapporten gir et godt bilde av utviklingen innen klimatilpasning med vekt på naturfare og overvannshåndtering, områder som kommunesektoren oppfatter som mest krevende i dag. Mange av funnene er i godt samsvar med KS' egne undersøkelser, sa Gunn Marit Helgesen.

Rapporten viser en forsiktig positiv utvikling i kommunenes arbeid med klimatilpasning. Potensialet er stort, men rapporten viser også at kommunesektoren, som sentral aktør i arbeidet med å forebygge mot klimaendringer, må rustes opp til bedre å kunne håndtere de mange utfordringene.

- Ambisjonsnivået og viljen til å drive klimaarbeid i kommunene har økt. Likevel er det barrierer som gjør at kommunene ikke får gjort jobben på den måten de selv mener er nødvendig. Det mangler fortsatt ressurser og statlig samordning. sa Helgesen.

KS erfarer at utfordringene knyttet til klimatilpasning i liten grad kan løses bare gjennom retningslinjer, forskrifter og veiledere fra ulike statsetater med delansvar. Klimatilpasning må skje gjennom en mest mulig koordinert og bred innsats på tvers av sektorer. Kompetanse, kapasitet og tiltaksrettede økonomiske ressurser må tilføres lokalt. Ikke minst gjelder dette små og mellomstore kommuner, og kommuner som er spesielt utsatt for naturfare.

I innspill til ny stortingsmelding om klimatilpasning mente KS at arbeidet med ny stortingsmelding må ha som mål at den skal være helhetlig ved å synliggjøre sammenhenger, og omfatte både akutte hendelser og konsekvenser av mer gradvise påvirkninger over tid. KS la også stor vekt på å bygge kompetanse og kapasitet i kommunesektoren.

Lenkeblokk Icon Her kan du laste ned "Ekstremværrapporten 2023" (pdf)