- KS er opptatt av at pensjonssystemet må være mest mulig stabilt og forutsigbart. Dette er også nødvendig for de tilpasninger som vi avtaler i våre tariffestede pensjonsordninger. Vi er godt fornøyde med at partiene på Stortinget klarte å komme til denne enigheten, sier fungerende administrerende direktør i KS, Helge Eide.

Det ble i juni 2020 nedsatt et pensjonsutvalg for å evaluere pensjonsreformen. Pensjonsutvalget, som leverte sin rapport i juni 2022, slo fast at pensjonsreformen er nødvendig og ser ut til å virke etter hensikten. I høringen ga KS støtte til pensjonsutvalgets konklusjoner og forslag til forbedringer. Høringssvar: KS støtter pensjonsutvalgets forslag til et forbedret pensjonssystem

Pensjonsutvalget mente det er viktig at pensjonssystemet har bred politisk oppslutning over tid, og oppfordret derfor regjeringen og Stortinget til å inngå et nytt bredt forlik om pensjonsreform. 

KS støtter regjeringens forslag om et nytt bredt pensjonsforlik

Forliket som nå er inngått om pensjonsreform følger opp de viktigste av pensjonsutvalgets forslag. Det grunnleggende i pensjonsreformen videreføres, med levealdersjustering av pensjoner og regulering av pensjon med snitt av lønns- og prisvekst. Forliket følger også opp pensjonsutvalgets forslag til forbedringer.

- KS støtter avtalens målsetting om at det må gjøres et arbeid for å forhindre at vi får et arbeidsliv der arbeidstakere slites ut, mentalt og fysisk, og ikke evner å stå i arbeid. KS vil sammen med partene og se på løsninger som kan bidra, sier Eide.

Avtalen innebærer blant annet:

  • Aldersgrensene skal øke når levealderen øker, og sosiale rettigheter som sykepenger, dagpenger og arbeidsavklaringspenger skal også utvides i takt med utvikling i aldersgrensene.
  • Det innføres en «normert pensjonsalder» med utgangspunkt i 67 år, og som skal økes når levealderen øker. Den øvre aldersgrense i staten på 70 år skal økes til 72 år.
  • Plikt til fratreden ved særaldersgrense ikke skal gjeninnføres.
  • Minsteytelsene skal reguleres i tråd med pensjonsutvalgets forslag.
  • Alderspensjon til uføre skal styrkes i tråd med pensjonsutvalgets forslag, ved at uføre skjermes for 2/3-deler av effekten av leveraldersjusteringen. I tillegg skal det etableres en overgangsordning for skjerming av uføres alderspensjon i kullene 1954-1962.
  • Det etableres en «sliterordning» i folketrygden etter modell av «sliterordningen» i privat AFP. Denne skal ha en årlig ytelse på 0,25 G for de som går av fem år før normert pensjonsalder, og trappes gradvis ned ved høyere avgangsalder. En slik ordning var ikke del av pensjonsutvalgets forslag til forbedringer i pensjonssystemet.
  • Alderspensjon til uføre skal styrkes.

- Styrket alderspensjon til uføre er kostbart, men er nødvendig for at uføre også i fremtiden skal være sikret en god nok alderspensjonsytelse, og at pensjonssystemet vil ha bred politisk oppslutning over tid, sier Eide.