Amanda Louise Bolann Håland har vært ungdomsdelegat fra Norge under de to sesjonene i Europarådets Kommunalkongress i 2017. Hun har skrevet artikkelen under:

- Ungdomsdelegatprogrammet er et skreddersydd program for ungdom i alderen 16-30 år. Man blir valgt for ett år av gangen gjennom en individuell søknadsprosess. Personen deltar på Europarådets to kommunalkongresser som finner sted i mars og oktober. Kommunalkongressens hovedfokus er europeisk samarbeid og demokrati på regionalt og lokalt nivå. I forkant av begge kongressene får alle ungdommene opplæring og deltar på workshops om hvordan kongressen fungerer og hvordan man kan bidra.

Knytte vennskap og kontakter i Europa
Blant annet åpner kongressen for at vi unge får lov til å delta aktivt i debattene. Vi får muligheten til å holde innlegg, taler og stille spørsmål til forslagene og resolusjonene som blir lagt frem. Under debattene diskuteres som regel svært aktuelle politiske saker. På de to kongressene som ble holdt i år, var temaer som menneskerettighetsforholdene i Tyrkia, likestilling på lokalt nivå og demokratiutfordringer i Aserbajdsjan på dagsordenen.

Ungdomsdelegatordningen er ikke bare en enestående sjanse til å knytte vennskap med de andre ungdomsdelegatene, men man får også mulighet til å komme i kontakt med politikere fra hele Europa. Det blir arrangert egne møter for å få oss ungdommer i kontakt med politikerne fra de forskjellige nasjonale delegasjonene. Jeg fikk også følge tett den norske delegasjonen, som var både inkluderende og imøtekommende. Norge har flere politikere i høye posisjoner i Europarådet, og det var svært inspirerende å følge delegasjonens arbeid og program i Strasbourg.

Unge stemmer må også bli hørt
Det er et flott initiativ at Europarådet hvert år gir ungdom muligheten til å delta på kommunalkongressene. Europarådet er en av verdens ledende organisasjoner for å fremme blant annet menneskerettigheter og demokrati. Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig det er å gi unge innsikt og skape engasjement rundt disse temaene.

Her ønsker jeg å sitere lederen for den britiske delegasjonen, John Warmisham: “People say youth are the future, but young people are here and now and should have a voice”. 
Unge ser gjerne annerledes på politiske saker enn det eldre generasjoner gjør, noe som bidrar til nye innspill og ideer. Samtidig er inkludering av ungdom viktig for at poltikk ikke skal fremstå som virkelighetsfjernt, og at man dermed ser at det nytter å engasjere seg uansett alder. Målet om å engasjere ungdom gjelder ikke bare samlinger i Europarådet, men i samfunnet generelt. Siden ungdommer kjenner sine lokalmiljø er derfor naturlig at det er her man lettest kan starte opp egne prosjekter og initiativer, noe kommunalkongressen også legger opp til.

Utvikle egne ungdomsprosjekter
Som ungdomsdelegat må man mellom kongressene i mars og oktober utvikle egne ungdomsprosjekter på lokalt nivå. Sammen med den danske og svenske ungdomsdelegaten startet jeg et felles skandinavisk prosjekt. Prosjektet har som mål å fremme og øke valgdeltakelsen til utenlandske statsborgere i landene våre ved lokalvalg, med spesielt fokus på ungdommer. 
Vi utviklet «The Visby Model of Political Engangement» som identifiserer fem steg for å øke valgdeltakelse og politisk engasjement blant våre fokusgrupper og lokalbefolkningen generelt – informasjon, tillit, identitet, valg og valgmuligheter.

Å være ungdomsdelegat i Europarådets kommunalkongress har vært både utfordrende og svært lærerikt. Man får trening i å snakke i større forsamlinger, debattere politiske saker på profesjonelt nivå og etablere nye bekjentskap. Den norske delegasjonen gjorde en fantastisk innsats for å gjøre ungdomsdelegat-opplevelsen innholdsrik og spennende, både i faglig og sosial forstand. Jeg er svært takknemlig for at jeg fikk denne unike muligheten og erfaringen.

Det åpnes for søknader i januar hvert år, og jeg oppfordrer andre engasjerte ungdommer på det aller sterkeste til å søke.