Denne uka møtes FN-topper og ledere i kommuner og regioner fra hele verden  i New York for å drøfte bærekraftig  byutvikling. KS-leder Gunn Marit Helgesen leder delegasjonen fra europeiske kommuner.

- Fra lokale myndigheters side er vårt budskap klart. Det er umulig å klare disse ambisiøse målene uten at ordførere og lokale beslutningstakere er ombord. Det betyr at byer og kommuner må bli sett på som likeverdige partnere i utvikling av politikken, sier hun.

En plass for lokale myndigheter 
I 2015 vedtok FNs generalforsamling en ny global agenda for sosial, miljømessig og økonomisk bærekraftig utvikling. FNs bærekraftmål består av 17 mål og har som mål å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Et eget veikart for bærekraftig byutvikling – New Urban Agenda – ble vedtatt av FNs bosettingsprogram (UN Habitat) i oktober i fjor.

Hensikten med møtet i New York av å drøfte hvilken rolle kommuner og regioner kan spille i oppfølgingen av målene som FNs medlemsland har vedtatt.Gunn Marit Helgesen traff også generalsekretær i FN António Guterres og benyttet muligheten til å be om en plass fra lokale myndigheter i UN Urban Agenda.

- Han var positiv og imøtekommende. Generalsekretæren bekreftet at han skulle se på hvilke muligheter som er der for å gi oss en stemme, sier Helgesen. 

Det starter i et lokalsamfunn
I sitt innlegg i møtet understreket Gunn Marit Helgesen at det er avgjørende at lokale og regionale myndigheters rolle i gjennomføringen av FNs bærekraftmål  anerkjennes.

– Bærekraftmålene kan gi  byer og regioner det formelle rammeverket i deres videre arbeid . Globale utfordringer har ofte sitt utspring i lokal realiteter og som ikke kan møtes uten at lokalsamfunnene selv er inkludert, sier hun. 

Helgesen påpekte at arbeid i nettverk og partnerskap mellom byer vil være en god metode for å arbeide videre med målene. Her kan kommuneorganisasjoner både nasjonalt og internasjonalt være aktive bidragsytere.

Visepresident i CEMR
Gunn Marit Helgesen er visepresident i den europeiske paraplyorganisasjonen Council of European Municipalities and Regions (CEMR), som også utgjør den europeiske seksjonen av den globale kommuneorganisasjonen United Cities and Local Governments (UCLG). UCLG har medlemmer fra 140 land, med mer enn 170 kommuneorganisasjoner som representerer over 240 000 kommuner og regioner og 5 milliarder innbyggere.