Målet var å oppdatere medlemmene på aktuelle europapolitiske saker som Brexit og hvordan EØS-avtalen griper inn i norsk kommunesektor. Deltakerne fikk også egne møter med sine respektive regionkontorer og høre nærmere om deres prioriteringer.

Det var Norges ambassadør til EU, Oda Helen Sletnes, som ønsket deltakerne velkommen til Brussel.

Organisering, regelverk og prioriterte saker
Leder for KS Europakontor i Brussel, Åse Erdal, var en av innlederne på temaet "Hva er EØS-avtalen og hvordan påvirker den norske kommuner?". Her ble særlig arbeidet med EUs avfallspolitikk og sirkulær økonomi trukket fram.

Dag Wernø Holter, visegeneralsekretær i EFTA-sekretariatet, gjennomgikk hvordan EØS-arbeidet ivaretas i EFTA-strukturen. Gunnar Selvik, registrar ved EFTA-domstolen, forklarte hvorfor reglene for offentlige anskaffelser og offentlig støtte er viktige rammebetingelser for kommunal sektor og hvordan ESA og EFTA-domstolen håndhever regelverket. Her framkom det at kommunesektoren direkte eller indirekte er involvert i flere pågående rettstvister særlig innen transportfeltet.

Georg Riekeles, rådgiver ved European Political Strategy Centre ved Europakommisjonen, gjennomgikk EUs prioriteringer for inneværende og neste år, samt siste oppdatering på skilsmisseforhandlingene mellom EU og Storbritannia. Riekeles er med å koordinere samarbeidet med EU-parlamentet, EU-rådet og medlemslandene, sentralt plassert i forhandlingsteamet til EUs sjefforhandler Michel Barnier.

Deltakelse, digitalisering og det grønne skiftet
Siste dagen dekket temaet hvordan Norge deltar i det europeiske samarbeidet og hvordan dette kan brukes til å videreutvikle tjenestetilbudet.

EUs digitale Agenda og delingsøkonomiens betydning for næringsliv, innbyggere og offentlige myndigheter ble gjennomgått av IKT- og forvaltningsråden ved Norges delegasjon til EU, Trond Helge Bårdsen.

Siste tema handlet om det grønne skiftet, smarte byer og smart spesialisering. EUs klimamål og arbeidet frem mot 2030 ble forklart av Stine Svarva som er miljøråd ved EU-delegasjonen. Avslutningsvis beskrev Andreea Strachinescu fra Europakommisjonens deres arbeid med smartbyer, hvor det ble vist til eksempler fra Smartbyen Gøteborg. Sebastian Marx, direktør ved Gøteborgs Stads EU-kontor, innledet om dette.

Nytte som skal gjentas
Tilbakemeldingen fra årets deltakere var at lynkurset oppfattes som nyttig i relasjon til deres eget arbeid, og ga nyttig innsikt i pågående prosesser i EU.

Dette var andre året på rad KS og regionkontorene fra Nord-Norge, Midt-Norge, Vest-Norge, Sørlandet, Stavangerregionen og Osloregionen samarbeidet om å gi medlemmene sine en slik oppdatering.