– Det er mange store arbeidslivssaker på den europapolitiske agendaen i 2017, og det er viktig for oss å holde god kontakt med Brussel, uttalte Hauglie på møtet som fant sted hos Norges delegasjon til EU 24. januar. I tillegg til KS var LO og NHO invitert til å drøfte relevante arbeidslivssaker med ministeren, sett fra Brussel.

Avfallspolitikk og arbeidstidsdirektivet
KS informerte om arbeidet med sirkulær økonomi og betydningen endring av avfallsdirektivene vil kunne få for norsk kommunesektor. Kommunal avfallsbehandling bidrar direkte og indirekte til 4200 arbeidsplasser i Norge (rapport fra Menon Economics), og verdiskapningen er om lag 30 % høyere enn for sysselsatte i øvrig næringsliv i fastlands-Norge. I arbeidet med det grønne skiftet er også kommunesektoren den offentlige aktøren som står nærmest innbyggere og næringsliv og dermed har en naturlig lederrolle for avfallsbehandlingen.

KS følger også med på arbeidet med arbeidstidsdirektivet og viste til at dette er viktig for kommunene, som demonstrert ved avlasterdommen. 

Andre tema som ble diskutert, var kompetansepolitisk agenda for Europa ("Skills Agenda"), Den sosiale pilaren - og mulig relevans for EØS og Norge, samt eksport av trygdeytelser, utsendingsdirektivet og delingsøkonomi. 

Partssamarbeid med EØS-midlene
Både NHO, LO og KS viste til gode erfaringer med samarbeidsprosjekter om partssamarbeid finansiert av fondet for anstendig arbeidsliv under EØS-midlene, og pekte på slikt samarbeid som en god måte styrke partssamarbeidet på i de sentral- og østeuropeiske EU-landene. 

Gjennom EØS-avtalen er Norge fullverdig deltaker i EUs interne marked. Dette gjelder også fri bevegelse av arbeidskraft. Hva som skjer i EU på disse områdene er derfor avgjørende for norsk arbeidsliv og norske arbeidstakere.

Statsråden og hennes delegasjon ga uttrykk for interesse for partenes arbeid med EU-saker og aktivitetene i Brussel.