De sosiale og politiske spenningene som mange land i Europa opplever, er bakteppet for CEMRs (Council of European Municipalities and Regions) arbeid med Europa fremtid, Europa 2030. Dialog og kontakt med innbyggerne og at kommuner og regioner i Europa står opp for demokratiske verdier, angir retningen for innsatsen på dette feltet.

En viktig sak for CEMR blir å påvirke EUs fremtidige avfallspolitikk, som nå er i støpeskjeen. Hvordan matavfall skal håndteres er ett sentralt spørsmål. Et annet er politikkutforming for avfall som innsatsfaktor i energiproduksjon. I den sammenheng vil CEMR innhente kunnskap og bistå kommuner i Europa i arbeidet med overgangen til en kretsløpsøkonomi.

Europakommisjonens planlagte arbeid med forenkling og forbedring av drikkevanns-direktivet, er et annet viktig tema på miljøfeltet.

CEMR fortsetter arbeidet med Urban Agenda og de 12 tematiske partnerskapene som totalt skal etableres under disse. Oslo kommune leder partnerskapet for kretsløpsøkonomien, mens andre norske storbyer har søkt om deltakelse i partnerskapene for klimatilpasning og innovative offentlige anskaffelser.

På arbeidslivsområdet vil Kommisjonens initiativer knyttet til den såkalte «Pilar for sosiale rettigheter» vies særlig oppmerksomhet. CEMR vil også følge opp initiativene som EU har fremmet som følge av flyktningkrisens innvirkning på kommunale tjenester, ikke minst Kommisjonens tiltaksplan for integrering av personer fra land utenfor Europa. Integrering av migranter og asylsøkere er en utfordring for kommuner og regioner over hele Europa. CEMR vil tilrettelegge for utveksling av beste praksis mellom land, blant annet om nye måter for innbygger-involvering, som verktøy for digitalt demokrati.

Arbeid med EUs nye kompetansepolitisk agenda (New Skills Agenda for Europe) og de underliggende tiltakene, står også på tapetet. Et annet overordnet tema er EUs digitaliseringspolitikk, som blant annet griper inn i kommuner og regioner som arbeidsgivere.

CEMR peker på at det i det siste har vært en positiv utvikling i anvendelsen av reglene for offentlig støtte på finansiering av tjenester av allmenn interesse, der det er noe enklere for kommuner å støtte lokale prosjekter uten å rammes av EØS-avtalens regler for offentlig støtte. CEMR vil utarbeide et posisjonspapir om dette temaet.

Arbeidsprogrammet ble vedtatt av CEMRs styre, Policy Committee, på møtet i Maastricht, Nederland, 12. desember 2016.