Medlemmene av forumet avgav etter sitt møte 16.-17. november en uttalelse om dataøkonomien og la også fram et forslag om et Erasmus-liknende utvekslingsprogram for lokale og regionale folkevalgte.

Dataøkonomien
Dette temaet tok utgangspunkt i EU-kommisjonens pakke for dataøkonomien - om hvordan man kan styrke dataøkonomien i Europa. Forslaget er nå til behandling i Rådet og Europaparlamentet og skal erstatte gjeldende kommunikasjonsverndirektiv (2002/58/EC).

IKT- og forvaltningsråd ved EU-delegasjonen, Trond Helge Bårdsen, orienterte om norske posisjoner i arbeidet. Saksordfører for saken i EUs regionkomité, Kieran McCarthy, redegjorde for regionkomitéens synspunkter.

EØS EFTA-forum pekte på at lokale og regionale myndigheter er avgjørende for det digitale indre marked og den europeiske dataøkonomiens suksess, ettersom de er tjenesteytere for både innbyggere og bedrifter. Forumet understreker at personvern er en nødvendighet for den digitale økonomien skal lykkes. Smartby-initiativer og bruk av «big data» kan fremme innovasjon og effektivitet på en rekke områder som er relevante for lokale og regionale myndigheter. Her nevnes miljø/klima, energi, ressurseffektivitet matsikkerhet og intelligente transportsystemer. Det også behov for digital infrastruktur, tiltak og standarder for å håndtere fremvoksende problemer knyttet til overføring av ikke-personlige data, «tingenes internett», interoperabilitet av tjenester og kompleksiteten rundt personopplysninger.

Europeisk utvekslingprogram
Forumet la også fram et forslag om å opprette et europeisk utvekslingsprogram tilsvarende det vi i dag kjenner som Erasmus-programmet for studenter, men her for lokalt folkevalgte. En slik utveksling over landegrensene kan hjelpe politikerne å takle felles utfordringer på europeisk nivå og kan bidra til at lokale og regionale folkevalgte kan utveksle god praksis innen viktige politikkområder. Eksempler kan være energieffektivitet, miljø, digitalisering, kollektivtransport, sysselsetting, med flere. De folkevalgte kan dermed forbedre implementering og effektiviteten av rettsaktene innen EU. Forumet uttalte videre at rollen de lokale og regionale myndighetene spiller i gjennomføringen av EU/EØS-politikk krever kompetanse og kunnskap på disse områdene.

Europas framtid, og konsekvensene av Brexit - Storbritannias utmelding av EU, er en viktig pågående debatt i EU. Eamonn Noonan, som arbeider for med politikkanalyse for Europaparlamentet, og politiker i EUs regionkomité, David Simmonds, bidro til å belyse de aktuelle problemstillingene, både sett fra EU og fra Storbritannias ståsted.

Om EØS EFTA-forum
Forumet gir norske lokalpolitikere en mulighet for innflytelse på utforming av lover og regelverk i Brussel som finner veien til fylkesting og kommunestyrer gjennom EØS-avtalen. Medlemslandene er i dag Island, Liechtenstein, Norge og Sveits.

Hilde Onarheim (H) bystyremedlem i Bergen, Gry-Anette Rekanes Amundsen (FrP), fylkestingsmedlem i Telemark, Jon Askeland (Sp), ordfører i Radøy kommune, Isabelle-Louise Aabel (Ap), bystyremedlem i Kristiansand, Runar Bålsrud (V), ordfører i Hurdal og Nils A. Røhne (Ap), ordfører i Stange, utgjør de KS-oppnevnte medlemmene i forumet.