Dette blir første gang Bulgaria tar roret i Rådet ettersom landet ble medlem av unionen i 2007. Dette er midt i perioden for den formannskapstrioen som etterfølges av Østerrike.

EUs formannskap har vært organisert i formannskapstrioer siden Lisboatraktaten i 2010, og hensikten er at tre medlemsland, hvorav minst ett av dem er et nyere medlem samarbeider om formannskapsprogrammene, for å oppnå best mulig koordinering.

Bulgarias formannskap blir også en mulighet til å rette den nasjonale politiske og samfunnsmessige oppmerksomheten mot europapolitikken og EUs agenda.

Viktigste saker
Det Bulgarske formannskapet har blant annet følgende prioriteringer:

  • Arbeide videre med Estlands digitaliseringsarbeid og prioriteringer herfra, som har gjort stor fremgang på flere viktige saker som geo-blokking og datasikkerhet. Dette henger også sammen med EUs egne prioriteringer som ønsker å fullføre det europeisk digitale markedet og utvikle en digital økonomi.
  • Angi retningene for tilnærmingen til neste rammeprogram for forskning og innovasjon i EU for perioden 2021-2028. (FP9)
  • Få ned arbeidsledigheten blant ungdom. Ungdomsledigheten i EU var august 2017 på 16,7 prosent. Dette skal gjøres blant annet ved å styrke Erasmus+ og EUs Solidaritetskorps, som gir unge europeere muligheten til å studere og jobbe i andre EU-land.
  • Bygge ut infrastruktur for digital, transport og energi i Vest-Balkan. Bredbåndsutbygging er et konkret mål for å gi mer geopolitisk og økonomisk støtte til Vast-Balkan og sette de høyere på EUs agenda for fred og stabilitet i regionen.
  • På området sikkerhet og samhørighet, ønsker Bulgaria å få til reformer i løpet av sin periode. Styrket grensesikkerhet og bedre samarbeid mellom etterretnings- og polititjenester er også et uttalt mål, men også arbeidet med en ny forsvarsunion (PESCO).

Les mer om det nye lederskapet

Bulgaria og EØS
I den nye perioden med EØS-midler (2014-2021) er Bulgaria det fjerde største mottakerlandet, og mottar for neste periode om lag to milliarder kroner fra Norge, Island og Liechtenstein. Blant de prioriterte områdene i den nye perioden er næringsutvikling og innovasjon, reformer i justissektoren, kamp mot fattigdom, miljø og klima og sosial inkludering av rom-folk. Les mer om EØS-midlene til Bulgaria her.

Fakta
Rådet, som sammen med Europaparlamentet utgjør EUs lovgivende myndighet, består av 28 regjeringsministre, én fra hvert av EUs 28 medlemsland, men hvilken minister som representerer hvert land på et gitt møte avhenger av møtets dagsorden.

Bulgaria holder EU-formannskapet fram til 30. juni hvorpå Østerrike overtar. En fullstendig liste over kommende formannskap, samt ytterligere informasjon, er tilgjengelig på Rådets offisielle nettsider.