Det er vel dokumentert at EØS-samarbeidet i stor grad berører kommunesektorens arbeid og handlingsrom.

Lasse Hansen, administrerende direktør

- Vi vet at EU gjennom EØS-samarbeidet berører kommunesektorens arbeid og handlingsrom i stor grad. Det er viktig med kunnskap om ny politikk og på hvilken måte den er relevant for norske kommuner og fylkeskommuner, sier administrerende direktør i KS, Lasse Hansen.

I snart tre ti-år har EØS-avtalen sikret norske bedrifter, offentlige virksomheter og frivillige organisasjoner adgang til EUs indre marked på like vilkår uten adgang til å delta i EUs politiske beslutningsprosesser.

By- og regionforskningsinstituttet (NIBR) har på vegne av KS tidligere undersøkt i hvilken grad EU berører saker behandlet i norske kommunestyrer og fylkesting. Konklusjonen var at halvparten av sakene på dagsorden i kommunestyrer og fylkesting er berørt av EU eller EØS.

- Undersøkelsen er fremdeles aktuell og viser hvor viktig det er at kommunesektoren benytter de kanaler og arenaer som finnes for å påvirke utviklingen i EU, sier Hansen.

EU-politikk og kommunesektorens mål

Av pågående EU-politikk som vil være viktig for kommunesektoren, står Europas grønne giv helt i front. EUs grønne giv er selve rammeverk for omstilling til et bærekraftig samfunn. Politikken vil berøre kommunesektoren på mange områder, som innenfor utdanning, arbeids- og sosialpolitikk, næringspolitikk, klimatilpasning og fornybar energi. EUs politikk på den digitale omstillingen er også viktig for kommunesektoren.

- Målet om en bærekraftig økonomi, gode velferdssamfunn og en digital fremtid er både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Derfor henger også EUs ambisjoner nøye sammen med kommunesektoren og KS' mål, sier administrerende direktør i KS. 

KS hovedstyre har drøftet hvilke av sakene Europakommisjonen nå jobber med som er av størst betydning for at KS skal nå sine prioriterte mål. I artikkelserien «EU og kommunesektoren» beskriver vi hvordan Europakommisjonens arbeid påvirker kommunesektoren på de høyest prioriterte politikkområdene.

KS’ Europapolitiske arbeid

I vår langtidsstrategi for 2020-2023 blir det slått fast at KS skal bidra til at innbyggerne bor i kommuner og fylkeskommuner som gjennom demokratiske prosesser og egne prioriteringer tar selvstendige beslutninger og veivalg.

- For å nå vårt mål samarbeider KS med søsterorganisasjoner, europeiske sammenslutninger for kommunesektoren og nasjonale myndigheter for å påvirke politikkutvikling i EU og utnytte handlingsrommet innenfor EØS-avtalen for å sikre lokal handlefrihet, sier Hansen.

Det er nødvendig med aktuell kunnskap om og dialog med EU for å sikre kommunesektorens interesser. KS’ Brusselkontor er KS sin lyttepost og kunnskapssenter om EU/EØS.

Lenkeblokk Icon