Akuttmottak og transittmottak er opprettet med tanke på svært kort botid for beboerne. Praksis i alle år har vært at vertskommunene for slike mottak ikke har samme ansvar for tjenester som ved vanlige mottak. Botiden i disse mottakene er nå økt med inntil 8-10 uker på grunn av den store tilstrømmingen av asylsøkere. I nyhetene 25.11.15 kom det fram at alle barn  og ungdom i opplæringspliktig alder, i alle former for mottak, har rett til grunnskoleopplæring. Bakgrunnen for dette er at man antar at det vil ta mer enn tre måneder før det er avklart om barnet får opphold eller ikke.  

Det er imidlertid vanskelig for kommuner å tilby grunnskoleopplæring for barn og unge som bor i akutt- og transittmottak. Det vil være store utfordringer forbundet med både å planlegge og gjennomføre opplæring på grunn av stadig utskifting og uforutsigbarhet om hvilke språkgrupper og antall barn og unge som kommer.

Dagens lovverk er åpenbart ikke er laget for den situasjonen kommunene nå opplever med opprettelse av akuttplasser hvor beboerne blir værende langt ut over hva som er antatt. Det vil være praktisk umulig for kommuner å planlegge skolekapasitet ut fra dette. KS ønsker en dialog om hvordan kommuner, operatører og statlige myndigheter sammen kan sikre forsvarlige og gjennomførbare tilbud til barn og unge i grunnskolealder som befinner seg i akuttplasseringer og transittmottak.