Tolga-saken er alvorlig og har vært til stor belastning for enkeltmennesker. KS støtter derfor at regjeringen har bedt Fylkesmannen i Hordaland om å granske alle sider av saken. Det er nødvendig med en granskning slik at alle sider av saken kommer frem, og det blir klarlagt hva som faktisk har skjedd, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Fylkesmannen i Hordaland skal i samarbeid med Sivilrettsforvaltningen og Helsetilsynet også undersøke om norske kommuner følger regelverket for registrering av psykisk utviklingshemmede.

Enkeltpersoner får diagnoser først og fremst for at de skal få den hjelp og de tjenester de har behov for. Feilaktige slutninger om diagnose kan få alvorlige konsekvenser for den det gjelder.

Dersom det stemmer at konsulentselskapet Sødermann har oppsøkt kommuner for å hjelpe til med å registrere psykisk utviklingshemmede i den hensikt å skaffe kommuner flere inntekter, er det både alvorlig, uetisk og helt uakseptabelt.

Det er alvorlig dersom det viser seg at enkelte kommuner har hatt en praksis der de registrerer psykisk utviklingshemmede uriktig kun for å skaffe kommunen flere inntekter. Det er selvfølgelig samtidig helt legitimt for kommunene å passe på at registreringsgrunnlaget gir dem den finansieringen av tjenestene som innbyggerne har behov for,

Kommunen skal tjene innbyggerne våre på best mulig måte. Vi har tillit til at norske kommuner jobber for at innbyggerne skal ha de beste tjenester, og at dette er utgangspunktet for å søke en riktigst mulig registrering av psykisk utviklingshemmede.

KS er opptatt av at kommunene etterstreber å gi innbyggerne sine tjenester basert på åpenhet, verdighet og respekt. Og vi forventer at kommunene følger lov og forskrift.

Derfor er det bra at dette nå granskes, slik at vi får alle fakta på bordet.

Vi registrerer også at Helsedirektoratet nå går gjennom regelverket og ser om det er behov for endring i praksis for registrering av psykisk utviklingshemmede.

For å belyse en vanskelig sak, er det viktig å tufte den på fakta. KS har sett at flere medier hevder at flere registrerte psykisk utviklingshemmede i norske kommuner har gitt en økning i overføringen av statlige midler. Det er feil! 

Slik inntektssystemet for kommunene fungerer, så vil endringer i antall psykisk utviklingshemmede føre til en endring i fordelingen av tilskudd mellom kommunene. Det påvirker ikke de totale overføringene fra staten til kommunesektoren.