Sammen med Helse- og omsorgsdepartementet arrangerer KS den 11. Nasjonale helsekonferansen. Tema i år er samhandling om gode pasientforløp, psykisk helse hos barn og unge og erfaringer fra covid-19 pandemien.

I sin tale understreket Helgesen at kommunene har ansvar for rundt 90 prosent av alle helse- og omsorgstjenester i Norge. Klarere kan det ikke illustreres at kommunene er grunnmuren i helsetjenesten i Norge.

- Men en grunnmur er ikke nok til å skape et solid bygg, et slags nasjonalt helsehus alene. Det vil være helt avgjørende i årene framover at tjenestene til brukerne henger sammen. At kommuner og sykehus samarbeider enda bedre for å gi pasientene tjenester, hjelp og behandling som henger sammen, og som ivaretar den enkeltes behov, sa styreleder i KS Gunn Marit Helgesen.

Samhandling om gode pasientforløp
KS er opptatt av at det fortsatt er altfor mange pasienter som ikke opplever helhetlige pasientforløp, og for mange ansatte som sliter med systemer som ikke henger sammen.

- Målet vårt er at pasienter over hele landet skal få gode og sammenhengende tjenester. Det fordrer at vi som er i tjenesten jobber godt sammen på tvers av nivåer og sektorer, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

- Vi er glade for at regjeringen endelig har satt i gang et arbeid med å utrede finansieringsformer som enda bedre understøtter gode, sammenhengende pasientforløp. Det er et nødvendig og riktig grep, sa Helgesen.

KS mener det er avgjørende at regjeringen prioriterer utvikling av en nasjonal samhandlingsplattform som felles fundament for både nye løsninger og for god utveksling av pasientinformasjon mellom de ulike helseaktørene.

- Vi ber regjeringen legge til rette for en stegvis tilnærming slik at kommunal sektor får mulighet til å forankre arbeidet godt, og sikre at store og små kommuner er med i et videre felles arbeid.

Psykisk helse

Behovet for psykisk helsehjelp har økt de siste årene, og kommunene har fått stadig større ansvar også på dette området. Kommunene ønsker å videreutvikle dette feltet i samarbeid med nasjonale myndigheter, slik at ikke kommunene blir stående alene med ansvaret for tunge brukere.

- Under pandemien har det blitt ekstra tydelig at vi trenger en satsing innenfor psykisk helse. God og rask tilgang til tjenestene innenfor psykisk helse og rus er derfor høyt på vår agenda.  Lavterskeltilbud med god bredde, flinke fagfolk og likepersoner er viktig her, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

- En bedre tjeneste for psykisk helse i befolkningen bør omfatte hele spekteret - fra folkehelsearbeid til økt vektlegging på sengeplasser i sykehus for dem med de aller mest alvorlige tilstandene, sa Helgesen.

Tillitsreformen

Et av regjeringens viktigste prosjekter er en tillitsreform i offentlig sektor. Målene skal være få, tydelige og relevante.

KS mener at det på flere av de tjenesteområdene som kommunene har ansvar for over tid er innført ganske detaljerte lov- og forskriftskrav, og enda mer omfattende og detaljerte retningslinjer og veiledere. Lovgivningen som regulerer hva kommunene skal gjøre, beskriver noen steder til og med hvordan den enkelte ansatte skal agere.

- Jeg er derfor glad for ambisjonen om å gi de ansatte tid og tillit til å gi brukerne bedre tjenester i årene framover. Vi trenger å utnytte de mulighetene som ligger i at hver enkelt får bruke sin kompetanse og sitt faglige skjønn på aller beste måte. Men det må gis tillit i alle ledd, sa Helgesen.