Utlysningene blir som hovedregel lagt ut på ks.no og på doffin.no. Forslag til FoU-prosjekter kommer fra KS’ fagavdelinger, regioner, styrer, råd og fagnettverk. FoU-ordningen skal understøtte KS som arbeidsgiverorganisasjon, interessepolitisk aktør og utviklingspartner. Hovedstyret behandlet de innstilte forslagene i sitt møte 27. januar og vedtok dem som foreslått.

I tillegg til de 19 innstilte FoU-prosjektene, har administrerende direktør en egen ramme for FoU-behov som oppstår gjennom året og som derfor ikke ble meldt inn til hovedtildelingen. FoU-ordningen finansierer også flere strategiske satsinger som "Partnerskap for radikal innovasjon", "Krafttak for bærekraft" og "Kommunenes strategiske forskningsorgan".

Du kan lese mer om FoU-ordningen i KS her.

Utlysningene legges ut her.

Forsknings- og utredningsoppdragene:

God oppvekst og godt liv

Dypdykk i årsaker til kostnadsvekst i pleie og omsorg

Hensikten med prosjektet er å gå dypere ned i diagnose, funksjonsnivå og tildelte timer til ulike brukere for å tallfeste ressursbruk til behov og tjenestetilbud for ulike brukergrupper. Det skal gjennomføres nærmere analyser av følgende brukergrupper inklusive diagnose:
1) Særlig ressurskrevende brukere (timeantallet for den enkelte bruker)
2) Mottakere av BPA (hva er konsekvensen av senere års satsing på ordningen?)
3) Sykehjemspopulasjonen - særlig vekt på den yngre delen av populasjonen.

Rehabilitering – en investering i fremtiden

Prosjektet skal undersøke hvordan kommuner forstår, avgrenser og jobber med somatisk rehabilitering. Det skal undersøkes hvordan kommuner legger til rette for å involvere ulike tjenester og aktører i arbeidet, hvilke aktører som blir involvert, og hvilke tjenester som inngår i behandlingen. Hensikten er å identifisere og beskrive faktorer som kan hemme og fremme gode rehabiliteringsforløp.

Digital samhandling for helhetlige pasientforløp og kvalitet og effektivitet i helsetjenesten

FoU-prosjektet skal vurdere barrierene for digital samhandling i helse- og omsorgssektoren med formål å skape grunnlaget for gode pasientforløp som kan bidra til at helsepersonell bruker mindre tid på å innhente informasjon og koordinere med andre.

Det er spesielt relevant å undersøke pasientforløp for pasienter i digital hjemmeoppfølging og tverrfaglige team. Det vil vurderes hvordan bruk av eksisterende og nye samhandlingsløsninger, inklusive felles kommunal journal, kan støtte pasientforløp og arbeidsprosesser i og på tvers av kommune- og spesialisthelsetjenestene for å øke kvalitet, effektivitet og pasientsikkerhet. Det vil blant annet vurderes et mer digitaliseringsvennlig lovverk og andre sentrale barrierer for samhandling i helsetjenesten som behov for standardisering og felles språk. Arbeidet skal også gi innspill til øvrige rammebetingelser som sikrer at helsepersonell i kommunale helse- og omsorgstjenesten får tilgang til relevant informasjon i forbindelse med oppfølging og behandling av innbygger.

Klima og miljøvennlig utvikling

Areal- og naturregnskap som nyttig verktøy i arealplanlegging

Prosjektet er et forprosjekt med langsiktig mål om å utvikle verktøy for utarbeiding av regionale areal- og naturregnskap for fylkeskommunene. Forprosjektet skal gi oversikt over hva som skal til for at fylkeskommunene og kommuner skal kunne ta i bruk areal- og naturregnskap som et kunnskapsverktøy i arealplanleggingen.

Attraktive steder og byer

Samfunnsdelen som politisk styringsverktøy – mer effektiv samhandling i planprosessene

Prosjektet er en fortsettelse av nylig avsluttet FoU-prosjekt Samfunnsdelen som politisk styringsverktøy. Som en del av sluttrapporten kom det flere anbefalinger for hvordan samfunnsdelen som politisk styringsverktøy kan styrkes. Flere av anbefalingene betinger mer effektiv samhandling i planprosessene mellom fylkeskommunene, statsforvalter og kommunene i tilknytning til forberedelse, oppstart og høring av kommuneplanens samfunnsdel.

Målet med prosjektet er å utprøve nye metoder for mer effektiv samhandling i planprosessene. En slik samhandling vil bidra til økt ressursinnsats rettet mot kunnskapsgrunnlaget som bør utformes i valgåret, og henger sammen med mulighetene for å vedta samfunnsdelen tidlig i valgperioden.

Mangfold og inkludering

Likelønnsrapporteringen i kommunene

Prosjektet skal undersøke kommunenes lønnskartleggingspraksis. Formålet er å innhente erfaringer på hvordan det jobbes med å oppfylle helt nye og noe uklare rapporteringsplikter i likestillings- og diskrimineringsloven. Det skal undersøkes hvorvidt disse pliktene er gjennomførbare for kommunene, samt hvilke konsekvenser de har.

Prosjektet skal ta for seg situasjonsbeskrivelsen, rettstilstanden, og lønnskartleggingspraksis og vil gå i dybden på hvordan det jobbes med pliktene. Som et resultat vil det samles erfaringer, gevinster og byrder med lønnskartleggingspraksisen.

Pilot – Inn i jobb

Prosjektet har som mål å teste om man kan etablere en modell for å få unge som står utenfor til å oppnå fagbrev og komme seg inn i jobb. Målgruppen for satsingen er unge 18-30 år som står utenfor arbeid, utdanning eller opplæring. Den nye modellen skal bygge på erfaringer vi har gjennom andre ordninger, og målet er å kunne skalere modellen til andre deler av landet.

Deltakende innbyggere

Videreutvikling av Fremtidsverktøyet 2040: Et prosjekt i KS Partnerskap for radikal innovasjon

Prosjektet skal videreutvikle dagens beta av Fremtidsverktøyet 2040 til et fullverdig verktøy som skal styrke verktøyets mobiliserende effekt i landets kommuner og lokalsamfunn. Første versjon av verktøyet hadde folkevalgte som målgruppe. Funksjonalitet for folkevalgte vil videreutvikles i versjon 2.0, samtidig som det utvikles funksjonalitet rettet mot innbyggere.

Versjon 2.0 utvikles med forbedret prosesstøtte for økt mobilisering, samt ny funksjonalitet for innbyggerinvolvering rettet direkte mot innbyggere. Brukergrensesnitt og visuelt utrykk for del 1 og 2 av verktøyet, Norge 2040 og Min kommune, skal også forbedres. Det skal utvikles nye scenarier med tilhørende simuleringer og visuelle effekter for del 3, Scenariofabrikken, av verktøyet. Del 4 av verktøyet, Fra mobilisering til handling, vil utvides for bedre synliggjøring av sammenhenger mellom handlingsalternativer, konsekvenser og politikk.

Bærekraftige kommuner og fylkeskommuner

Bærekraftkurs Modul 2

Prosjektet skal videreutvikle bærekraftkurset med en modul 2. Formålet er å gå i dybden på målkonflikter og dilemmatrening. I arbeidet med å bærekraft har flere medlemmer rapportert at det er krevende å vite hvordan de skal forstå og håndtere bærekraftsmål og delmål som virker inn på hverandre, og tidvis motvirker hverandre – omtalt som målkonflikter.

Prosjektarbeidet skal utvikle og tilgjengeliggjøre gode verktøy for å identifisere og håndtere målkonflikter i arbeidet med FNs bærekraftsmål, med verktøy for å trene på dilemmaer i lokal praksis. Dette inkluderer verktøy som gir en forståelse for hvilke målkonflikter som eksisterer i bærekraftsarbeidet, med øvelser for å forstå-, og sette bærekraft inn i egen kontekst.

Effektive, digitale og innovative kommuner og fylkeskommuner

Utprøving av segmentansvarsrollen i KS – forlengelse

Prosjektet omhandler ferdigstillingen av FoU-prosjektet Utprøving av segmentansvarsrollen som ble påstartet i 2022. Kommunal sektor har stort behov for tilgang til Skatteetatens ulike opplysninger om innbyggere, skatte- og inntektsopplysninger står sentralt i dette. KS har på bakgrunn av dette tidligere tildelt FoU-midler til juridisk og semantisk arbeid for å gi tilgang til disse opplysningene i prosjektet «Deling av data fra Skatteetaten og KS som segmentansvar». Dette FoU-prosjektet har til hensikt å ferdigstille rollen segmentansvarlig i KS, og høste erfaringer av utviklingsaktivitetene som pågår, slik at KS utvikler kunnskapsgrunnlag og erfaringer for etablering av en eventuell permanent funksjon.

N3-Modernisering og videreutvikling av innovasjons- og prosessverktøyet N3 – Nytt-Nyttig- Nyttiggjort

Prosjektet er rettet mot alle kommuner og fylkeskommuner med behov for et lett anvendelig innovasjonsverktøy. Målet er å videreutvikle verktøyet N3 (Nytt, Nyttig, Nyttiggjort) med elementer fra «Veikart for tjenesteinnovasjon». Erfaring viser at veikartet ofte blir for stort, omfattende og for komplisert for en del kommuner å ta det i bruk, og det er derfor behov for et mer tilpasset verktøy til disse kommunenes innovasjonsprosjekter.

Delings- og samhandlingsplattform for kommunesektoren

Prosjektet omhandler utviklingen av en ny digital løsning som lar medlemmer dele erfaringer og samhandle på tvers av nettverk og prosjekter. Medlemmene som er involvert i prosjekter og nettverk uttrykker et behov for felles samhandlings- og delingsløsninger som gir transparens og tilbyr kunnskapsdeling mellom medlemmer. Prosjektet har som mål å utvikle en digital løsning gir medlemmer oversikt over prosjekter som pågår, inspirasjon og mulighet til å samhandle og dele erfaringer og kunnskap med andre medlemmer.

Sikre og trygge kommuner og fylkeskommuner

Pilotering av nasjonal personvernkonsekvensvurdering av Google i skolesektoren

Det skal opprettes et prosjekt som skal utvikle og pilotere en modell for gjennomføring av en felleskommunal overordnet personvernkonsekvensvurdering av plattformen Google og deres tjenester.

Hver enkelt kommune må i dag gjennomføre selvstendige vurderinger av personvernkonsekvenser for deres bruk av blant annet Google sine tjenester, som er omfattende bruk i kommunal sektor. Mange kommuner har ikke tilstrekkelig kompetanse til å gjøre gode selvstendige vurderinger av en slik kompleks tjenesteleveranse Google tilbyr, og man kan anta at mange ikke har gjort tilstrekkelig gode vurderinger. Arbeidet startet opprinnelig i Bergen kommune og det er nå foreslått at KS bidrar til å realisere en nasjonal DPIA for kommunene i Norge.

Hvordan kan det samlede utfordringsbilde for fremtidig IKT i kommunal sektor håndteres?

Prosjektet har som mål å utrede hvordan det samlede IKT utfordringsbildet i kommunal sektor kan møtes. Arbeidet er todelt mellom en kunnskapsoppsummering for å beskrive og forankre det felles utfordringsbildet hos kommuner og fylkeskommuner, samt utvikling av en strategi for hvordan et felles utfordringsbilde kan ivaretas i fremtiden. Strategien vil blant annet utvikle tydelige målbilder og definere en oppgavedeling mellom hva som bør håndteres lokalt, regionalt, og nasjonalt.

Attraktive arbeidsgivere

Lederutviklingsprogram Del 2 «Ny som leder i kommunal sektor»

Utviklingsprosjektet er en videreføring av tidligere KS-innsats. Prosjektet handler om utvikling, evaluering og implementering av modul 2 og 3 i det digitale, modulbaserte kurset/læringstilbudet «Ny som leder». Kurset skal være tilpasset digitale flater med en enkel og brukervennlig navigasjon. Innholdet i kurset svarer på det generelle kunnskaps- og kompetansebehovet til nye kommunale ledere, men bruken av kurset skal kunne tilpasses den enkelte kommunes onboardingprosess av nye ledere. Formålet er å sikre at nye ledere i kommunal sektor er trygge i rollen som leder og blir i rollen over tid.

Omfang og bruk av AKS i norske kommuner

Prosjektet skal utforske bruken av avansert klinisk allmennsykepleier i kommunen for å få en bedre forståelse av hvordan ordningen blir brukt i dag. Arbeidet inkluderer en kartlegging av bruken av AKS i landets kommuner for å få en samlet oversikt over omfang og fordeling av sykepleiere med kompetansen. Videre vil det analyseres hvordan kommuner oppfatter behovet for, og erfaringer med, AKS. Samtidig vil kommunale planer for bruk av AKS-kompetansen gjennomgås.

Formålet med arbeidet er å skaffe en oversikt over bruken av ordningen, som igjen kan brukes som et kunnskapsgrunnlag for nye veiledere som skal hjelpe kommuner med å benytte kompetansen avansert klinisk allmennsykepleier.

Hvem er lærerne uten lærerutdanning? (både lærere som oppfyller og ikke oppfyller opplæringslovens krav til fast ansettelse)

Prosjektet skal undersøke omfanget av lærere som ikke fyller opplæringslovenes kvalifikasjonskrav og er ansatt midlertidig. Det skal undersøkes hvilken kompetanse disse har, samt kjennetegn i form av stillingsstørrelse og varighet.

Formålet er å få en bedre oversikt og informasjon om hvilken utdanning lærere som er ansatt midlertidig (og ikke oppfyller opplæringslovens krav til fast ansettelse) eller er ansatt med tilsvarende pedagogisk kompetanse har.

Selvstendige kommuner og fylkeskommuner

Konsekvenser av at staten leverer løsninger til kommunal sektor – hvordan påvirkes juridiske forhold og «sørge for» ansvaret

Prosjektet omhandler siste del av større FoU-prosjekt hvor målet er å kartlegge konsekvensene det har når staten tilbyr digitale løsninger til kommunal sektor. Det er tidligere gjennomført innledende studier, og en kartlegging av økonomiske forhold ved bruk av statlige løsninger. Det skal nå gjennomføres en utredning av juridiske forhold og lokal handlefrihet om sørge-for-ansvaret (innebærer at kommunene selv kan velge hvordan de organiserer tjenestene).

Formålet med den samlede utredningen er å etablere et kunnskapsgrunnlag om konsekvensene det har når staten tilbyr løsninger til kommunal sektor. Videre er formålet å lage veiledning eller sjekkpunkter for fremtidige samarbeid, som tar hensyn til konsekvensene funnet i utredningen.

Nytt lovforslag for forsøk

Prosjektet skal beskrive utforming av et justert eller et nytt lovforslag med hensikt å utvide mulighetene for forsøk, herunder gi hjemmel for forsøk som berører rettighetslovgivning, samt vurdere å fjerne andre hindringer i dagens lovgivning for forsøk. Det skal utarbeides en beskrivelse av utfordringene i nåsituasjonen, hvorfor regelverk er til hinder for utviklingsarbeid og hvordan utvidede unntak fra lovgivningen kan bidra til nye og bedre løsninger for kommuner og eventuelt andre offentlige myndigheter. Som en del av arbeidet skal det vurderes betydningen og nytten et endret eller justert lovverk vil ha for å få i gang mer dyptgripende forsøk og dermed øke muligheten for radikalt nye løsninger der dette er ønskelig og hensiktsmessig.