- I et velfungerende demokrati trenger vi at unge engasjerer seg i lokalsamfunnet. Og det er viktig at de blir hørt, sier Siri Hansen, leder av KS Ung.

I samarbeid med Hyper har KS utvikle et opplæringsverktøy for ungdomsråd. Underveis har KS fått verdifulle innspill fra ungdomsråd i Rollag, Nordre Follo, Lyngen, Lindesnes, Stjørdal og Ulstein.

- For å kunne være med å påvirke, så er det viktig med kunnskap om hvorfor og kompetanse om hvordan. Dette ønsker vi å bidra med, og har derfor utviklet E-ung.

Lenkeblokk Icon Les mer om E-ung på KS Ung sine sider

Lovpålagt organ for medvirkning

Alle kommuner og fylkeskommuner skal opprette ungdomsråd eller andre medvirkningsorgan for ungdom. Der vil alle saker som gjelder ungdom legges frem. Rådet kan også ta opp saker på eget initiativ. 

- Ungdomsråd er det viktigste medvirkningsorganet vi har for ungdom, som gir mulighet til reell påvirkning. Vi ønsker at enda flere unge skal kjenne til sine rettigheter og muligheter for å engasjere seg, sier Hansen.

Det nytter å engasjere seg!

En ny undersøkelse, som Proba samfunnsanalyse og Telemarksforskning har gjort på oppdrag fra KS, viser at medlemmer av ungdomsråd opplever at de har større innflytelse enn medlemmer av andre lovpålagte råd. I tillegg til ungdomsråd, så har alle kommuner råd for eldre og for personer med funksjonsnedsettelse.

- Undersøkelsen bekrefter at det nytter å engasjere seg. Ungdomsråd opplever å ha gode muligheter for medvirkning og innflytelse, sier Hansen.

Rapporten inneholder også noen gode råd til kommuner for hvordan få rådene til å fungere godt.