Har du hodet over vannet Janne Fardal Kristoffersen?

Latter. Nylig åpnet Lindesnes-ordføreren Europas første og verdens største undervannsrestaurant «Under» i Spangereid i Lindesnes, rett ut i havgapet.
- Jeg blir så imponert over folk som setter seg hårete mål, og som får det til. Det er så gøy å se at lokalsamfunnet utvikles og jeg er utrolig takknemlig for å være en del av det som folkevalgt. Ringvirkningene av "Under" er utrolig store og ikke minst vil det være med på å skape mange arbeidsplasser og det gir oss nye innbyggere.

Lokalpolitikk er for de utålmodige

Fardal Kristoffersen har lang fartstid som lokalpolitiker. Engasjementet har alltid vært der, men veien inn i lokalpolitikken og rett til vervet som varaordfører var derimot ikke helt planlagt. – Jeg var på jobb i hjemmesjukepleien mens det var nominasjonsmøte. Da havnet jeg på en andreplass og ble varaordførerkandidat!

Læringskurven var bratt, men Kristoffersen har aldri angret.
– Jeg er så vanvittig takknemlig for eget parti. Alle løfter deg opp, backer deg uansett om du har gode eller dårlige dager. Det kjennes både trygt og godt å være i et team med mennesker som vil hverandre vel, forteller hun. Jeg er ydmyk over alle de mulighetene partiet har gitt meg.  I 2011 ble hun ordfører i Lindesnes og vararepresentant til Stortinget fra 2009-2013.
– Jeg har hatt fire år som vara på Stortinget, og vet du hva? Det tar så lang tid å få gjennomført noe! Jeg er alt for utålmodig til å sitte på Stortinget, sånn sett passer jeg bedre inn i lokalpolitikken.  Den tette dialogen med innbyggerne og det faktum til at det bare er et vedtak som skal til, før jeg kan sette ting ut i live.

Motivasjonen på topp

Selv etter mange år i lokalpolitikken er ikke motivasjonen og engasjementet slukket, snarere tvert om. Kristoffersen forteller om møter med innbyggere i ulike situasjoner, debatter og dialog med dyktige ansatte er det som motiverer mest.
– Det å bety en forskjell for noen, at jeg kan være med å endre livet til folk, det er det folkevalgtrollen handler om.

Samtidig erkjenner hun at politikken kan være tøff, særlig når debatten endrer form og innhold. – Jeg blir i harnisk når jeg ser nett-troll som kritiserer og latterliggjør og tar i bruk personhets. Man kan gjerne være uenig, men man må forholde seg til fakta. Man har lite argumenter hvis man tyr til personhets, sier hun og advarer samtidig: - Jeg tror det vil skape en avstand mellom folk og folkevalgte dersom vi forsetter slik. Det er en fare for demokratiet. For hvem orker å være i politikken hvis vi ikke har noen grunnleggende spilleregler om hvordan vi oppfører oss?

Skal vi få flere kvinner inn i lokalpolitikken må vi skjerpe oss!

Dersom vi etablerer noen grunnleggende spilleregler for debatt, mener Fardal Kristoffersen at flere vil engasjere seg i politikken. Samtidig påpeker hun en utfordring med måten lokalpolitikere blir rekruttert på. – Å ringe uka før et nominasjonsmøte, mens du står midt opp i oppvasken og leggetid for barna, for å spørre om du kan stå på liste, og at man må svare der og da, slik kan vi ikke holde på lenger. Da er det ikke rart folk sier nei!

Kristoffersen forteller om nominasjonsprosessen i eget parti der man starter tidlig, både med å kontakte aktuelle kandidater og bygge opp selvtilliten. – Vi er tydelige på hvorfor vi trenger akkurat deg, hva du kan bidra med og hvilke muligheter som åpner seg. Da erfarer vi at folk mer enn gjerne stiller opp. Og det gjør at Høyre i Lindesnes har hatt mellom 50 og 55 % kvinner de siste tre lokalvalgene.

- Også er vi veldig tydelige på at du ikke må kunne alt. Det er ikke slik det fungerer, ingen klarer å være god på alt, forteller hun og trekker frem seg selv som eksempel. – Jeg er ræva på vann, avløp og diameter på rør. Det er uforståelig for meg. Men heldigvis er det mange ingeniører i kommunen som er gode på det, og som politiker er du jo i et team, der alle kan noe!

- Jeg er absolutt ikke flaut fordi jeg ikke kan alt. Det er bedre å være ærlig på at du ikke kan det, enn å late som om du kan det.

Vær ærlig!

Når du først er kommet inn i politikken mener Kristoffersen at det er viktig å være seg selv, uansett. Det å stå for egne meninger, være ærlig overfor innbyggerne og tørre å si ifra er sentralt. – Jeg sier alltid hva jeg mener, selv om jeg ofte blir rådet til å ikke alltid gjøre det. Men da vet folk hvor de har meg, også får enkelte bare være forbanna. Det er viktig med politikere som tør å stå for sin mening, fremfor de som ikke sier noe og som du ikke vet hvor du har, sier hun. Fardal Kristoffersen trekker frem blant annet kommunesammenslåingen mellom Marnardal og Mandal. Hun er overbevist om at det var riktig å slå sammen de tre kommunene, og bygge en ny. – Vi blir Norges spydspiss mot Europa. Vi blir både spydspiss og sydspiss kan du si!

Å være ærlig krever også at du er i stand til å motta tilbakemeldinger, på godt og vondt. Også der har Fardal Kristoffersen erfaring. – Du vil aldri oppleve at innbyggerne er 100 % enig med deg. Og det må en på et vis leve med. Hvis du ikke får sove om natta på grunn av det, så bør man revurdere yrket som lokalpolitiker, avslutter hun, men har et råd: Vær åpen og tilgjengelig for dine innbyggere. Ta de på alvor og vis at du har gjort ditt ytterste for de. Det lønner seg alltid i lengden. Det vil alltid være noen som opplever at de ikke får det vedtaket de ville hatt, men at de opplever at jeg har vært imøtekommende og lyttende og at de blir hørt. Ekstra viktig er det å ta seg godt av de svakeste i samfunnet. Det er dem kommunen virkelig skal være der for!