Vi vil at alle som har noe å si, skal kunne bli hørt i framtiden.

Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS

Valgløfte 2023

Valgløfte ble presentert av KS for første gang på Kommunalpolitisk toppmøte 15. mars. Flere kommunestyrer og fylkesting har allerede gjort vedtak om å forplikte seg til valgløfte om en saklig debatt. Det er andre gang KS lanserer et eget valgløfte. Forrige gang var i 2019 i forkant av kommunestyre- og fylkestingsvalget.

– Vi politikere har alle et ansvar for at tonen i samfunnsdebatten er god, slik at flere vil engasjere seg og bruke stemmeretten, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Torsdag 15. juni tok styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, imot stortingspresident Masud Gharahkhani og ledere fra alle ungdomspartier i Kommunenes Hus. 

- Valgkampen er snart i gang for alvor. Med dette ønsker vi å gi et tydelig signal om at alle politikere uansett parti må være gode rollemodeller. Vi vil at alle som har noe å si, skal kunne bli hørt i framtiden. Barn og unge må inspireres til selv å ville påvirke og bidra. Demokratiet skal være for alle, sier Helgesen.


Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, i samtale med Ola Svenneby, leder i Unge Høyre, og Simen Velle, leder i FpU. Foto: KS

Det skal være trygt å være politiker

- At KS løfter dette valgløfte før kommunestyre- og fylkestingvalget i høst er veldig viktig. Det handler om å sørge for at politikere ikke skal oppleve hatefulle ytringer og hets. Vi har et felles ansvar for å ta tak i det, slik at det er trygt å være i politikken, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.

For fire år siden før forrige lokalvalg gjennomførte KS en undersøkelse om omfanget av hets og trusler, som viste at så mange som fire av ti lokalpolitikere har blitt utsatt for hatefulle ytringer og trusler. Og at halvparten vurderer å slutte med lokalpolitikk som følge av dette. Nå kartlegger KS omfanget igjen, og legger frem de nye funnene på Arendalsuka.

- Det vi vet er at det er spesielt de unge som blir hardest rammet av hets og trusler. Det er en utfordring for demokratiet dersom unge politikere ikke orker å engasjere seg på grunn av negativ oppmerksomhet. Derfor er vi veldig glad for at både stortingspresident og alle ungdomspartiene stiller seg bak dette, sier Helgesen.


Stortingspresident Masud Gharahkhani og styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen sammen med fra venstre Liv Müller Smith-Sivertsen, leder av Rød Ungdom, Synnøve Kronen Snyen, leder av Sosialistisk Ungdom. Foto: KS

Unge lokalpolitikere er spesielt sårbare

Ungdomspolitikerne fortalte stortingspresidenten og styreleder i KS om sine erfaringer. De er spesielt bekymret for unge lokalpolitikere, som vil stille på liste eller som ordførerkandidat for første gang, og som får mye hets og negativ oppmerksomhet.

Ved å signere valgløftet sammen med KS og Stortinget skriver de under på at de vil samarbeide om å bedre debattkulturen.

Lenkeblokk Icon Valgløftet 2023 signert

- Det er viktig at vi som er ledere av ungdomspartiene står sammen om dette. Da kan vi også hjelpe hverandre og si tydelig fra om det stormer rundt enkeltpersoner i andre partier, sier leder av Sosialistisk Ungdom, Synnøve Kronen Snyen.

Bli med, du også! Si nei til mobbing, trakassering, skjellsord og personangrep. Skriv under valgløfte om en saklig debatt, eller løft det som sak i ditt kommunestyre eller fylkesting.
Hadle Rasmus Bjuland, leder av Kristelig Folkepartis Ungdom, signerer KS' valgløfte. Foto: KS